Doorgaan naar artikel

Prei

‘Prei genoeg, dus geen spanning op de markt’

“De prei die we nu aan het schonen zijn, komt uit de cel. We zijn nu bezig met het ras Poulton, dat op 14 november gerooid is”, vertelt Willem van der Heijden in Den Dungen. “Dat doen we zo ieder jaar, naar gelang de omstandigheden halen we in november of december wat herfstprei naar binnen om wat voorraad te hebben. Noem het risicospreiding: normaal trekt de prijs in januari wel aan, dan hoeven we alleen een cel open te trekken.” Deze prei staat recht overeind in kuubskisten die handmatig zijn gevuld. “Daar is dan wel extra personeel voor nodig, normaal rooien we met een automatisch vullende rooier.”

Mooie Pluston
“De kwaliteit is goed, overeind bewaard leidt prei eigenlijk niets. Een week of twee geleden ging het even vriezen. Net voor die vorstperiode hebben we het deel van de cel dat toen leeg was weer vol gereden. Je weet immers op voorhand niet of die vorst doorzet. De prei die we toen rooide was van het ras Pluston, een nieuw winterras. Die stond er op het veld zo mooi bij, die kon alleen nog minder worden. Ik heb wel een paar rijtjes van die Pluston laten staan, om te zien wat er gebeurt als het nog gaat vriezen.”

Slechte prijsvorming
“Bar en boos” noemt hij de prijsvorming, met een kiloprijs van 20 cent in week 3. “Je merkt dat er geen spanning op de markt is. Toen vorst werd voorspeld, zag je de prijs even opveren. Iedereen probeert dan wat meer af te zetten, en weg is de prijs alweer. Iedereen is dusdanig gemechaniseerd dat extra produceren niet zo moeilijk meer is. Dat werkt dus ook tegen je, dat blijkt nu weer. Bovendien worden de rassen steeds beter. Pluston bijvoorbeeld geeft nu meer dan 50 ton per hectare.”

Gewasbescherming en bemesting
De gewasbescherming loopt door de relatief warme omstandigheden wat anders dan anders. “Ik heb een dag of 10 geleden nog tegen roest moeten spuiten. Dat heb ik zo laat nog nooit gedaan. We hebben niet meer bijbemest. Ik vond de gewaskleur een paar weken matig, ik heb er toen wel over lopen denken. Ik ben nu blij dat ik toen niets gedaan heb, misschien wordt het half februari weer eens tijd om aan bemesten te denken.”

Planten met een kluitje
De eerste planten moeten in week 10 weer de grond in. Dat gaat met Marokkaanse seedlings van het ras Krypton. “Ik heb altijd losse planten gehad, het is voor het eerst dat we met planten met een kluitje aan de gang gaan. Vorig jaar had ik losse planten, die wilden geen wortels maken. Er zat een lichte Pseudomonasaantasting in, maar ik denk dat er meer loos was.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin