Doorgaan naar artikel

Praat mee: superschap niet goed voor tuinbouw

Bescheiden zoals het demissionaire ministers betaamt, leggen Kamp en Verhagen de Tweede Kamer twee opties voor over hoe verder met de product- en bedrijfschappen.

Of er komt één publieksrechtelijk superschap waarin alle zeventien huidige schappen opgaan, of er komt een zelfstandig bestuursorgaan, net zoiets als het UWV of de NMa, dat namens de minister de publieke taken gaat uitvoeren.

De NVAF vindt beide opties niet ver genoeg gaan. Ze opteert voor de lijn die VVD-kamerlid Charlie Aptroot in een initiatief wetsvoorstel heeft uitgestippeld: publieke taken helemaal terug naar de overheid.
Welke van die drie opties het ook worden zal, vast staat wel dat de tuinbouw zijn eigen productschap kwijtraakt. In een groot superschap, waarvoor door de productschappen overigens al heel wat voorbereidend werk is verricht, zal de tuinbouw onvermijdelijk weer de tweede (of derde) viool gaan spelen.

De afstand tussen zo’n organisatie en de ondernemer zal niet anders dan groter kunnen worden. Datzelfde zal het gevolg zijn van het terugleggen van de publieke taken bij de Haagse ambtenaren van om het even welke nieuw ministerie er straks na de formatie van een nieuw kabinet verantwoordelijk wordt voor de agrarische ketens.

De stelling van deze week luidt: superschap is slecht voor de tuinbouw.

Wat vindt u? Stem op onze poll op de homepage en laat uw reactie achter onder dit stuk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin