Doorgaan naar artikel

Praat mee: cisgenese is niet eng

Cisgenese is niet eng.

Dat heeft de Brusselse voedselveiligheidsautoriteit Efsa na uitgebreid onderzoek geconcludeerd.

Cisgenese, voor wie het even vergeten was, is genetische modificatie of zo u wilt manipulatie, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van soorteigen genen. Met name met de veredeling van appelrassen doet de Wageningen Universiteit al het nodige cisgenetische onderzoek.

Het genetisch veranderen van planten of dieren anders dan met traditionele kruising, is omstreden. Met name in de jaren negentig, toen de eerste producten met versleutelde genen in de supermarkten verschenen, was er veel maatschappelijk verzet.

De Nederlandse tuinbouw heeft zich nooit ronduit achter het verruimen van regels voor biotechnologie geschaard. Met de resultaten van conventionele veredeling kan de tuinder immers ook prima uit de voeten en waarom zou je je dan een debat met de kritische consument en zijn organisaties op de hals halen?

Cisgenese is minder omstreden dan het gebruik van genen over de soortgrenzen heen. Dus volle kracht vooruit tegen veel lagere ontwikkelkosten voor nieuwe rassen, met allerlei mooie eigenschappen voor teler, teelt, milieu en consument, zoals de zaadbedrijven gretig roepen? Of toch opgepast voor de sentimenten van die kritische consument?

De stelling van deze week luidt:

Groen licht voor cisgenese is duwtje in de rug van Nederlandse tuinbouw

U kutn stemmen in de poll bovenaan onze homepage.

Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin