Doorgaan naar artikel

Praat mee: bravoure bij de Belgen

En weer doen de Belgen iets waar we in Nederland alleen maar van dromen, zo lijkt het. De veilingen zoeken elkaar steeds vaker op en weten elkaar te vinden.

Met de fusie van veiling Brava en Greenpartners werd in 2011 al 10 procent van het groentenaanbod gebundeld. En nu kruipt de Mechelse Veiling weer bij Coöbra op schoot. Daarmee zou een van de grootste Europese groentencoöperaties kunnen ontstaan.

Ook andere veilingen hebben zich door de jaren heen een krachtige positie verworven in het Europese speelveld. Denk bijvoorbeeld aan de Belgische Fruitveiling (BFV) dat in 2010 fuseerde met Profruco, samen goed voor 50 procent van het aanbod. En dan is er nog de koepelorganisatie Lava, dat voor zes van de tien partijen de verkoop en logistiek regelt. De aangesloten partijen hebben bovendien het Flandria- label, dat staat als een huis.

Kortom, de Belgen geven ons al jaren het nakijken. Ook in de opbrengstsfeer. Het is om die reden dat sommige Nederlandse telers al uitgeweken zijn naar het Zuiden. Wat vindt u van de saamhorigheid van onze zuiderburen? Wekt het jaloezie op of is de situatie minder rooskleurig dan we denken?

De stelling luidt deze week: Belgen leren Nederland met nieuwe fusie lesje in samenwerken. Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

U kunt stemmen op de poll op rechtsboven op onze homepage.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin