Doorgaan naar artikel

‘Powervrouw Femke’

Foto: ANP

Foto: ANP

Ik zie haar nog aankomen op de boerderij van een van de boeren in Boer zoekt Vrouw.

Femke, jong en ongedwongen, ze weet wat ze wil en is moeder van een kindje. Uiteraard zaten wij met heel de familie aan de buis gekluisterd, elke zondagavond weer opnieuw. Wat kunnen wij toch smakelijk lachen om al die dames en heren die van het boerenleven geen kaas gegeten hebben, zo ook Femke. Maar uiteindelijk stonden we er niet gek van te kijken dat zij er met ‘haar’ boer Gijsbert vandoor ging. Ze ontpopte zich als een sterke persoonlijkheid en het duurde niet lang voordat ze er stond als een echte boerin.

Powervrouw

Maar ja, wat is nou een echte boerin? Nou, daar kan ik duidelijk over zijn: een boerin is een powervrouw met kennis van land- en tuinbouwzaken. Vakinhoudelijk sterk, ze weet wat ze wil en geniet van alles – met de nadruk op alles – in de natuur. Zij weet verbanden te leggen en beschikt over een langetermijnvisie. Zij zwalkt niet van links naar rechts, maar gaat het liefst recht op haar doel af. Ze is trots op alles wat ze doet.

Nu werd ik afgelopen week door enkele agrarische collega’s geattendeerd op Femke’s column in het vakblad Melkvee. Deze prachtige column zou niet misstaan in dit vakblad. Dus Groenten & Fruit, ik daag jullie uit, plaats haar column The dark horse in jullie blad.

Arenden

Momenteel zit ik in de werkgroep agrarische vrouwen bij de Rabobank. Daarin hebben we het erover hoe we de landbouw beter kunnen positioneren. Uiteraard vanuit de dameskant bekeken en ik kon het daarom niet laten om daarin op te roepen onszelf te zien als powervrouwen. Waarom wordt er over ons gesproken als musjes, terwijl we acteren als arenden? Femke acteert momenteel als een arend. Jong, bewust en op weg naar de Tweede Kamer. Wie had dat jaren geleden kunnen bedenken?

Trots zijn

Wij agrariërs moeten trots zijn op zo’n boegbeeld en ik, ik heb nog maar een doel. Ik ga bij de Dikke Van Dale net zo lang zeuren totdat ze die stomme uitleg van het woord ‘boerin’ vervangen hebben in: ‘Een boerin is een powervrouw met kennis van land- en tuinbouwzaken. Vakinhoudelijk sterk, weet wat ze wil en geniet van alles – met nadruk op alles – in de natuur. Zij weet verbanden te leggen en heeft een langetermijnvisie. Zij zwalkt niet van links naar rechts, maar gaat het liefst recht op haar doel af. Ze is trots op alles wat ze doet.’

Beheer
WP Admin