Doorgaan naar artikel

‘Positief of negatief?’

Foto: Canva.com

Foto: Canva.com

Mijn collega-columnist en courgetteteler Bert Doelman schreef voor de vorige editie van Groenten & Fruit een politiek getint stukje en kreeg daarbij op de website als commentaar dat er altijd een negatieve ondertoon in zijn stukjes verwerkt zit.

Wat de een zou kunnen lezen als negatief is voor een ander misschien kritisch en weer een ander ziet het waarschijnlijk als de waarheid. Zo hebben we in de Tweede Kamer sinds de Boerenpartij in 1981 haar laatste Kamerzetel verloor weer een echte boerenpartij: de drie B’s. De een vindt dat positief, de ander totaal niet en de waarheid ligt dan waarschijnlijk ergens in het midden.

Verdeeldheid over biologisch

Dat de heer Frans Timmerman voor 25% biologisch gaat, zullen sommige biologische telers volledig omarmen, maar er zijn er ook die dat een bedreiging vinden. Over deze stelling heerst onder traditionele telers trouwens dezelfde verdeeldheid. De ene teler kijkt daar positief tegenaan en een andere teler negatief. Ik wil maar zeggen, hoe je iets ziet, hangt sterk af van je eigen situatie of je bevindingen.

Als je positief bent ingesteld, kun je altijd nog twee kanten op

Instelling

Wat volgens mij wel geldt, is dat als je positief bent ingesteld je vaker positief denkt over de dingen die je constateert. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat als je positief in het leven staat je ook vaak negatiever naar bepaalde zaken kijkt. Van negatieve mensen kun je van alles vinden, maar het lijkt mij duidelijk dat als je negatief bent het moeilijk is om ergens positief over te zijn. Negatieve mensen hebben bijna over alles een negatief beeld. Mijn conclusie is dat je maar het beste positief kunt zijn ingesteld, want dan kun je in ieder geval nog twee kanten op, namelijk de positieve of de negatieve kant. De keuze hebben uit twee zaken is altijd nog beter dan niet kunnen kiezen.

Keuzes

Als je in de agrarische sector werkzaam bent, sta je heel vaak voor een bepaalde keuze. Als je dan ook maar één mogelijkheid denkt te hebben, dan zou dat een kwalijke situatie zijn. Als ondernemer, maar ook als mens, heb je altijd keuzemogelijkheden en vaak zijn er dat zelfs meer dan twee. Benut deze keuzemogelijkheid dan ook, het maakt het ondernemen een stuk makkelijker en ook als mens zul je zien dat alles er veel leuker gaat uitzien.

Met dank aan Bert. Ik vond zijn column helemaal niet zo negatief en het was een mooi bruggetje naar mijn visie over negatief en positief en de keuze die we daartussen hebben.

Beheer
WP Admin