Doorgaan naar artikel

Poolse arbeidsmigrant bewijst zich steeds meer

Binnen de tuinbouwbranche is een interessante en positieve tendens zichtbaar. Onze branche is naar mijn idee hard bezig om op een effectieve manier te innoveren en dat gebeurt onder andere door de slimme inzet van personeel.

Wat me namelijk opvalt is dat de verantwoordelijkheden van (Poolse) arbeidsmigranten in tuinbouwondernemingen zich steeds verder uitbreiden. Dit blijkt ook uit ons recent uitgevoerde onderzoek en deze uitkomst leidt naar mijn idee tot veel kansen voor tuinders.

Meer verantwoordelijkheden

Ik zie in de praktijk dat een groeiende groep arbeidsmigranten die zich in de grote laag van het productiewerk bevindt, doorstroomt naar een andere positie met meer verantwoordelijkheden. Hierbij kun je denken aan werkzaamheden op verschillende terreinen, zoals het meedraaien met de technische dienst, het aansturen van logistieke processen, het uitlezen en verdelen van orders en de coördinatie van het productiewerk. Ze nemen daarbij steeds vaker een belangrijke positie in.Voor arbeidsmigranten is dit natuurlijk een mooie kans: vaak hebben ze in hun thuisland een goede opleiding gevolgd en werken ze in Nederland onder hun niveau. Nu krijgen ze bij veel tuinbouwondernemingen steeds vaker de mogelijkheid om door te groeien. Daardoor ontvangen ze veel waardering voor wat ze doen en creëren ze meer stabiliteit voor zichzelf. Doordat het werk in de tuinbouw altijd seizoensgebonden is, zijn ze nog steeds in staat om voor langere tijd terug te gaan naar hun thuisland en kunnen ze dus flexibel met hun werkperiodes omgaan.

Loyale arbeidskrachten

Ook voor tuinbouwondernemers is het een positieve stap om het takenpakket van talentvolle arbeidsmigranten uit te breiden. Juist door de waardering die arbeidsmigranten krijgen van hun opdrachtgever, zijn ze erg betrouwbaar en loyaal. Ze zijn hier super gemotiveerd aan het werk en hebben geen 9-5 mentaliteit. In feite hebben tuinbouwbedrijven dus geweldige flexibele arbeidskrachten aan het werk, die de betrouwbaarheid en motivatie laten zien van een vaste medewerker. Een win-win situatie als je het mij vraagt.

Share this

Afbeelding
Volker van Vuurde

directeur Holland Contracting

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin