Doorgaan naar artikel

Politieke strijd om beste voedselsysteem

De vruchtbaarheid van onze delta versus de draagkracht van de Aarde. Bijten de HJ Schoo-lezing en de Duurzame Troonrede elkaar in de politieke strijd die dit najaar losbarst?

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas sprak (en zong) gisteren de HJ Schoo lezing, op uitnodiging van weekblad EW. Naast kritiek op de witteboordenoverheid en een pleit voor een naober-maatschappij werd ook de passage over voedselproductie in Nederland in veel media aangehaald.

Niet verrassend, wel in lijn met de wortels van BBB in de land- en tuinbouw. “Voedsel is het goud van de eenentwintigste eeuw.” En: “Export geen vies woord, maar noodzaak.” Want: “Nederland heeft geen kostbare grondstoffen zoals ijzererts of goud, maar wij hebben wel vruchtbare grond.” En dus is het niet vreemd dat op een relatief klein oppervlak een onevenredig groot volume aan agrarische productie wordt gehaald. Sterker nog, volgens Van der Plas is het de morele verantwoordelijkheid van Nederland. En zet iedereen die zich ten doel stelt onze voedselproductie te verminderen ‘de vrijheid en veiligheid van Nederland op het spel’.

Draagkracht van de Aarde

Vanavond spreekt voorman Ruud Zanders van Caring Farmers de Duurzame Troonrede uit. In de tekst, die daarvan vandaag al in Trouw is afgedrukt, spreekt de CEO van Kipster over een Voedselakkoord dat draait om produceren en consumeren ‘binnen de draagkracht van de Aarde’. En dan vooral met een focus op gezonde producten.

Met weinig of geen kunstmest en middelen

Zanders ziet dat voor zich zonder kunstmest en met slechts zeer voorzichtige inzet en uiteindelijk volledige afbouw van chemische bestrijdingsmiddelen. Die door Van der Plas aangehaalde vruchtbare rivierdelta die Nederland is kan volgens Zanders met goed bodembeheer wel degelijk overvloedig vrucht dragen. De grootte bottleneck zit hem in de wíl om stappen te zetten. Daaraan twijfelt Zanders, met als voorbeeld de misten en maren die volgden op het voornemen om BTW op groente en fruit op 0% te zetten.

Overlappende ideaalplaatjes

Zouden deze boer en deze boerenvoorvrouw hun ideaalplaatjes zo op elkaar kunnen leggen dat ze passen? Het woordje vrijheid lijkt daarbij cruciaal. BBB zal niet zo snel willen tornen aan de vrije keuze voor voedsel, dat door Caring Farmers als ongezond wordt omschreven of als niet schoon geproduceerd. Dat niet meer aanbieden of zo duur maken dat de duurzame variant de betaalbaarder keuze wordt, daar moeten de zelfbenoemde architecten van het nieuwe voedselsysteem het na 22 november in Den Haag over eens zien te worden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin