Doorgaan naar artikel

Politieke crisis na besluit brexit vrijhandel

De Britse minister van brexit-zaken David Davis en zijn onderminister Steve Baker stappen op vanwege de brexit-strategie.

Vrijdag 6 juli kwam het Britse kabinet tot overeenstemming om een zachtere brexit-strategie te volgen en leken de rangen gesloten. Het voorstel zal een vrijhandelszone tussen de EU en Groot Brittannië creëren, dat regels bevat voor handel in landbouw- en industriële producten.

Binnen de Britse Conservatieven is een hevige richtingenstrijd gaande over de strategie. Een vleugel van de partij aangevoerd door de minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, waartoe ook Davis behoort, wil volledig los van de Europese Unie zonder akkoorden, terwijl May voor een zachtere variant opteert.

‘Akkoord ondermijnt positie’

In zijn ontslagbrief aan May schrijft Davis dat het vrijdag bereikte akkoord in het kabinet ‘mijn positie als brexit-onderhandelaar ondermijnt’. Ook is hij bang dat ‘niet het kabinet, maar het parlement gaat bepalen hoe de brexit zal verlopen’. Ook zegt hij te vrezen dat de onderhandelingspositie van Groot-Brittannië ten opzichte van de EU ‘zwak’ zal zijn.

May heeft in een reactie op het vertrek van Davis gezegd dat ze het ‘spijtig’ vindt dat Davis vertrekt. Ze is het niet eens met de argumenten die hij aanvoert. “We moesten als kabinet het huidige standpunt bepalen om door te gaan met gedetailleerde onderhandelingen over een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU”, aldus May.

Afdwingen

Volgens de premier is het kabinetsakkoord van vrijdag 6 juli ‘consistent met de uitkomst van de wil van de Britse kiezer en in overeenstemming met het partijstandpunt over brexit van de Conservatieven’. May had in de krant The Times na dat akkoord nog een waarschuwing voor haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, met wie ze regelmatig van mening verschilt over de strategie: “Als hij probeert het Britse standpunt te ondermijnen wordt hij ontslagen.”

Doorbraak voor boereneconomie

De Britse boerenbonden noemen het nieuwe plan voor vrije handel met de EU ‘een doorbraak’.

Voorzitter Minette Batters van de National Farmers Union: “We moeten natuurlijk de details nog zien maar frictie vermijden aan onze grenzen is cruciaal om het hoge niveau aan handel in agrarische goederen met onze grootste markt, dat zo belangrijk is voor de boereneconomie, in stand te houden. Wij pleiten al sinds het referendum voor een zo vrij mogelijke handel met de EU.”

Tim Breitmeyer van de Country Land and Business Association voegt daar aan toe: “Als er wel belemmeringen zouden komen, zou dat niet alleen de boerenbedrijven in gevaar brengen maar desastreus zijn voor de economie van het platteland als geheel.”

door: Ruud Peijs

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin