‘Politiek sturing geven’

27-03-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Varekamp
Jan Varekamp eigenaar Vers Van Voorne
Foto: ANP
Foto: ANP

We mochten weer van ons democratisch recht gebruikmaken om naar de stembus te gaan en een stem uit te brengen voor een partij en persoon die, hopelijk, weer vier jaar aan de slag gaat met goed beleid maken. Het is dan toch weer een moment om de keuzes tegen het licht te houden.

Veelal kiezen mensen toch vanuit traditie een vaste partij, waar ze zich bij thuis voelen. De keuze die gemaakt kan worden, wordt door de versnippering van de partijen steeds groter. Kies je voor een partij met een specifiek thema of voor een partij met een totaalplan. Een andere afweging is ook: hoe hebben de partijen de afgelopen periode geopereerd. Met name de regeringspartijen konden we beoordelen op de uitgevoerde plannen en stappen die ze hebben genomen.

Menging van meningen

Natuurlijk blijft het na de uitkomst van de verkiezingen weer een menging van meningen en gaan partijen met een verschillende meningen een coalitieakkoord uitschrijven. Het is niet snel dat een partij in Nederland zo groot wordt dat ze haar eigen plannen volledig kan doorvoeren. Dan is het maar net de vraag welke thema’s worden binnengehaald en op welke thema’s water bij de wijn wordt gedaan.

Strategisch stemmen

We konden ook proberen strategisch te stemmen. Je stem zo uitbrengen dat je sturing geeft aan de uitkomst en de samenwerking tussen bepaalde partijen. Maar in hoeverre telt je stem mee in de grote aantallen. Nederland heeft gezamenlijk zijn keuze gemaakt en laten we hopen dat we snel een stabiele regering krijgen. Want stabiliteit en duidelijkheid, daar heeft het wat mij betreft de afgelopen periode aan ontbroken. Terwijl dat juist precies is wat we als ondernemers goed kunnen gebruiken om ons eigen plan te trekken. Want daar kunnen we het meeste invloed op hebben, ons eigen plan en het uitvoeren daarvan.Beheer