Doorgaan naar artikel

Politiek is een kwestie van kiezen

Politiek is een kwestie van kiezen premium

Politiek is een kwestie van kiezen

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) kwam het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) in 2016 terug op het niveau van 2008. De werkloosheid daalt. Daar waar in 2012 de financiële crisis nog nagalmde, kunnen politici hun kiezers nu weer wat beloven.

Na jaren van bezuinigen willen de partijen aan onderwijs, defensie, zorg, infrastructuur, huisvesting, klimaat, natuur en werkgelegenheid weer extra geld uitgeven. Ook koopkracht en lastenverlichting scoren hoog op het lijstje beloftes.

Ieder stelt de vraag: wat betekent dit voor mij? Als Nederlands burger, én als tuinder. En wat weegt hierin het zwaarst? Een ongekend grote groep weet nog niet op wie hij of zij gaat stemmen. Politici grijpen op weg naar 15 maart elk podium aan om te overtuigen.

De polls schommelen. Maar wat is de waarde er nog van sinds Brexit, sinds Trump? Vrijwel alle polls zaten er naast.

Gaat het nog om inhoud?

In Nederland gaat het nog om inhoud. Toch? Angst en populisme winnen helaas wel terrein. Zoveel zelfs dat het bedrijfsleven een pact tegen dit groeiend negativisme sloot. Topbestuurders van grote bedrijven als Unilever, Shell, Albert Heijn en FrieslandCampina richtten een beweging op die de Nederlandse economie moet aanjagen. Centrale thema’s: voedsel, water, vergrijzing, urbanisatie en energie. “Nederland heeft expertise qua water, landbouw en voeding waar de wereld echt op zit te wachten”, zegt Unilever-topman Jan Zijderveld in Het Financieele Dagblad.

Ondergeschikte rol land- en tuinbouw

De land- en tuinbouw lijkt in al het verkiezingsgeweld een ondergeschikte rol te spelen. De woordvoerders profileren zich, sommigen heel nadrukkelijk met hun achtergrond. Tuindersvrouw Karin Zwinkels uit Monster bijvoorbeeld; zij hoopt op voorkeursstemmen. Plaats 30 op de CDA-lijst is onzeker. Of Westlands wethouder Arne Weverling, 29 op de VVD-lijst. U vindt interviews met hen in deze editie. Op www.gfactueel.nl/verkiezingen maakt u in korte elevator-pitches kennis met andere land- en tuinbouwwoordvoerders.

Politiek is een kwestie van kiezen. En er valt wat te kiezen. Groenten&Fruit en Boerderij zetten de standpunten van partijen in belangrijke land- en tuinbouwdossiers op een rij. Onze stemhulp kan u helpen een keuze te maken.

Bekijk meer

Delen

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin