Doorgaan naar artikel

Politiek geneuzel

Als ik vandaag deze column zit te schrijven, is het een politieke chaos in ons land: de formatie gaat wel of niet door en de boeren staken en zetten de snelweg op plekken af, het provinciehuis in Utrecht stinkt nog naar kippenmest en ga zo maar door. Alsof het een paar weken eerder al carnaval was.

Met al dit gedoe zou je bijna vergeten om vooruit te kijken. En dat is wel nodig op onze bedrijven waar alles snel vooruitgaat. Het ene na het andere gaat digitaal. Van zakboekje naar de computer of mobile telefoon En of het nu de drainmeting, het koelhuis, de waterunit of de sorteerlijn is, alles gaat digitaal en kan je op je laptop volgen. De tractor kan zelf zijn werk doen als het om maaien gaat, en ook zijn we met een groepje aan het kijken of snoeien gerobotiseerd kan.

Automatiseren en robotiseren

Ik merk wel dat daar veel tijd en geld in gaat zitten, maar ook dat het nodig is om vooruit te komen. De handjes worden niet alleen schaarser, maar ook duurder. En in ons tuinbouwvak is erg veel arbeid nodig, dus zullen we moeten kijken met elkaar waar we kunnen automatiseren en robotiseren. Dat kan je als individueel bedrijf niet alleen, dus zullen we met elkaar de bal moeten oppakken en ook veel uitleggen, niet alleen aan collega’s, maar ook aan de burgers rondom ons heen.

Een industriële boomgaard

Een buurman tegenover één van onze percelen zei pas tegen mij: “Dit is een industriële boomgaard alles staat zo strak, alles precies in de rij en alle palen even hoog …” Daar schrok ik even van. Dus zo kijken de buren dus naar ons. Dan moeten we dus uit blijven leggen wat we doen. Ik hoop dat ondertussen iedereen een mooie Valentijnsdag heeft gehad, met veel zoet rood fruit en dat het politiek weer iets rustiger is geworden.

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin