Doorgaan naar artikel

‘Politici, kijk naar telers’

Misschien zouden de politici een voorbeeld kunnen nemen aan de tuinbouw, zeggen Hay en Margareth Geurts-Fleuren.

De eerste serieuze nachtvorst -8,7 graden in America is een feit. In het andere Amerika wijst de democratische voorzitter van het Amerikaanse Hof van Afgevaardigden het ‘aanbod’ van president Donald Trump, om de shutdown te beëindigen, af. Hoe dit allemaal verder zal gaan, wachten we maar rustig af.

Onderhandelingen over brexit

Ook in het Verenigd Koninkrijk staat er van alles op het spel. In het Lagerhuis legt May haar plan B op tafel. Hoe zal ze een meerderheid achter zich krijgen? We zullen zien voor welke oplossing de meerderheid kiest. En überhaupt of men tot een oplossing komt. Anders gaan we de brexit in zonder een akkoord. Spannende tijden breken dan aan, ook voor ons als Nederlandse telers.

Druk met snoeien

Dichter bij huis zijn we op de meeste blauwebessenbedrijven druk bezig met snoeien. Heerlijke bezigheid met het zonnetje erbij. De vorst van dit moment komt op een prima tijdstip. De laatste weken was het te warm voor de tijd van het jaar. Hierdoor waren de knoppen van de blauwe bessen alweer aan het schuiven. Als de knoppen te ver open gaan, krijgen we weer vorstschade.

3 innovatiethema‘s

Vanuit het Blauwe Bessen Platform hebben zich 12 telers verenigd binnen Blueberry Innovators. Deze telers komen uit Nederland, België en Duitsland. De 3 innovatiethema’s waar de Blueberry Innovators de komende jaren aan gaan werken, zijn gerobotiseerde oogst, smart farming en gerobotiseerde onkruidbestrijding. Samen met diverse kennispartners wordt gewerkt aan de realisatie van de ontwikkelingsprogramma’s. Voor alle partijen natuurlijk een grote uitdaging.

Samenwerkingsverband

Ook is er vanuit Zuidoost-Nederland in december 2018 een samenwerkingsverband ondertekend tussen 5 belangrijke sectoren. Te weten Blauwe Bessen, Champignons, Asperge, Aardbeien en Boomteelt. Genaamd: Bright 5. Het doel van deze samenwerking is elkaar te versterken. Zodat er cross-overs ontstaan op diverse gebieden.

Misschien zouden de politici een voorbeeld kunnen nemen aan de tuinbouw. Wordt het een des te mooier 2019.

Share this

Afbeelding
Margareth Geurts

blauwebessenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin