Doorgaan naar artikel

Polen steunt fruittelers bij biologische export

Groentemarkt in Gdansk, Polen. In de steden is biologisch nog wel te krijgen, op het platteland is het onzichtbaar.   Foto: Ton van der Scheer

Groentemarkt in Gdansk, Polen. In de steden is biologisch nog wel te krijgen, op het platteland is het onzichtbaar. Foto: Ton van der Scheer

Biologisch fruit is een groeiende sector in Polen, die het echter nog wel vooral moet hebben van export.

Dat schrijft de Nederlandse landbouwraad in Polen. Voor met name zachtfruit en appels is Polen in Europa een grote speler geworden. De biologische teelt is in het land echter nog wat minder zichtbaar, aldus marktkenners in een recent webinar over bio in Poolen.

Prijsverschil met gangbaar te groot

Dat heeft alles te maken met de lagere binnenlandse vraag naar biologische producten. Poolse consumenten kopen veel minder vaak biologisch dan consumenten in landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Fruit is na eieren en iets voor groente overigens nog wel de vaakst gekochte biologische productgroep in Polen. Het product wordt over het algemeen wel positief bekeken als gezonder en duurzamer. Maar ook vinden de Poolse consumenten het prijsverschil te groot.

Om de biologische productie te stimuleren, wil de Poolse regering – met Europese steun – zowel de binnenlandse consumptie als de interesse van telers in exportmarkten vergroten. Daarvoor staat een promotiecampagne op stapel.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin