Polen nadert Nederland op appelmarkt Duitsland

09-06-2017 | |
Foto: Anton Dingemans
Foto: Anton Dingemans

Nederland is mogelijk in 2017 niet meer de tweede buitenlandse appelleverancier van Duitsland.

Polen naderde Nederland in 2016 met 59,3 miljoen kilo. Nederland voerde 61,4 miljoen kilo uit. Waar Polen met overschotten kampte sinds Rusland de grenzen sloot, heeft die boycot toch de Duitse appelmarkt niet ernstig overhoop gehaald. De Poolse uitvoer naar Duitsland groeide wel sinds 2014, maar ook in 2013 haalde Polen al eens 58,9 miljoen kilo uitvoer naar Duitsland. Nederland had toen bijna 70 miljoen kilo uitgevoerd naar Duitsland. Dat blijkt uit invoercijfers van de Duitse Bundesamt en bewerkt door onderzoekers van BLE.

Italië belangrijkste leverancier Duitsland

Sinds 2013 daalt de invoer van appels uit derde landen (buiten de EU) wel structureel. Nieuw Zeeland, Chili, Polen en België wisten de positie wel licht te verbeteren. Italië blijft met 203 miljoen kilo de veruit belangrijkste buitenlandse appelleverancier voor de Duitse markt.

Vorstschade

Of Nederland in de tweede helft van 2017 nog wat ruimte op de Duitse markt kan terugpakken is afwachten. De Duitse oogst is ook (op het Noorden na) stevig getroffen door vorstschade. De Europese appeloogst wordt door experts mogelijk tot een kleine 20% lager ingeschat dan vorig jaar en het vijfjarige gemiddelde. Nederland heeft vooral in het tweede deel van het fruitseizoen een uitvoerpiek naar Duitsland. Nederland gaat uit van een gat in de oogst van 30 tot 35%. Voor België is die schade procentueel het dubbele. Bij peren (Conference) lijkt de schade door bespuiting van de boomgaarden nog mee te vallen. België en Nederland verlaagden de verwachte terugval door vorstschade.

Ruimte Elstar

Nederlandse Elstar heeft dit jaar op de Duitse markt een minder belangrijke rol gespeeld. In week 22 was het aandeel op de Duitse groothandelsmarkten van Duitse appels nog 36%. Nieuw Zeeland heeft Italië wel verdrongen (25% om 16,3%). Nederland speelt geen rol op die Duitse groothandelsmarkten, waar nu wel Chileense Elstar ligt voor € 1,60 per kilo.

De Duitse groothandelsprijzen van Duitse Elstar lagen in de afgelopen weken op een gelijk niveau als in 2016: circa € 0,85 per kilo. Dat is circa € 0,10 meer dan voor Duitse Jonagold.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer