Plus weekprijzen glasgroente; bloemkool herstel

26-07 | |
Aubergine houdt een comfortabele meerprijs. - Foto: Harry Stijger
Aubergine houdt een comfortabele meerprijs. - Foto: Harry Stijger

Uitbetaalprijzen op Belgische veilingen tonen overwegend goede prijzen voor glasgroente en herstel bij bloemkool.

Bij glasgroenten houden komkommer en aubergine een comfortabele meerprijs op 2021 in afzetweek 29. Dat is voor wat betreft het afzetdeel via de vrije markt. Het zegt niet alles over de prijzen in contracten. Op die vrije markt is de Belgische uitbetaalprijs van € 0,84 voor aubergine zelfs een veelvoud van de weekprijs in 2021. Voor komkommer is € 0,57 per stuk een fijne plus van € 0,15. En deze week kan de lijn voor komkommers worden doorgetrokken, bij aubergine is de dagkoers stabiel.

Bij trostomaten is er ook een plus in de uitbetaalprijs van € 0,18 per kilo. Voor losse tomaten is de prijs gelijk aan 2021 in de afzetweek 29. Voor paprika is het bereiken van een meerprijs wekelijks een grotere onzekerheid. De rode paprika had in week 29 een lichte meerprijs, voor groen lag de prijs er duidelijk onder.

Wateroverlast

In het uitgebreide sla-assortiment van de veilingen in België is nu te zien dat prijzen ver onder het niveau van 2021 liggen. Dat komt door de effecten van de wateroverlast een jaar geleden in Nederland, Duitsland en België. Schade aan het gewas dreef de prijs toen op.

Voor bloemkool is er prijsherstel zichtbaar in week 29.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer