Plukrobot niet enige nieuwtje op Mechanisatiedag Aardbei

27-09-2016 | Laatste update op 03-08 | |
Plukrobot niet enige nieuwtje op Mechanisatiedag Aardbei
Plukrobot niet enige nieuwtje op Mechanisatiedag Aardbei

Op Proefcentrum Hoogstraten werd op 24 september de 10e Internationale Mechanisatie & Demonstratiedag Aardbei georganiseerd. De plukrobot van Octinion voor aardbei was het spectaculairste van wat er te zien was, maar het was zeker niet het enige interessante.

Minder spectaculair dan de Octinion plukrobot, maar ook nieuw, zijn de EGreen klepelmaaiers van Egreen Techonology. Door de midden-aandrijving onderscheiden de EGreen klepelmaaiers zich van andere klepelmaaiers. Daardoor kan tot aan de palen waarop de stellingen staan gemaaid worden, over de volledige werkbreedte van de maaier. De maaier is er in vijf verschillende breedten: 80, 90, 100, 110 en 120 centimeter. De kosten bedragen € 2.300,- (80 centimeter) tot € 2.590,- (120 centimeter). De prijzen zijn exclusief btw.

Nieuwe soorten trays

Beekenkamp heeft een aantal nieuw soorten trays in haar assortiment. De 40 gaats tray met gaten van 80 cc heeft met een 66 gaats tray met gaten van 60 cc een ‘broertje’ gekregen voor het opkweken van Mister Tips aardbeiplanten. Op de 10 gaats tray is een variant gemaakt die hoger op de poten staat. Dat is een voordeel bij een wat ongelijk liggend perceel en de tray heeft als voordeel dat opspattend water minder gemakkelijk op de potjes terecht komt. De meterse bak van 15 liter is steviger gemaakt. Voor framboos is de rond 5-liter pot lichter gemaakt en voorzien van pootjes voor een betere drainage. Die pot komt in het voorjaar op de markt. Voor blauwe bes is het laatste model een vierkante van 28 liter. De ronde pot van 45 liter is voorzien van pootjes en enkele gaten onderin de pot.

LVS Techniek

Agricult, bekend van de LVS techniek, heeft een unit ontwikkeld voor het afhankelijk van de rijsnelheid toedienen van gewasbeschermingsmiddelen of vloeibare meststoffen. De hoeveelheid wordt dus aangepast aan de rijsnelheid voor een gelijkmatige toediening. De unit bevat een 12V regelkast en een ingebouwde snelle GPS ontvanger met een sterke ontvangst voor snel reageren. Er zijn twee pompgroepen, waaraan meerdere pompen gekoppeld kunnen worden, zodat meerdere middelen in één werkgang kunnen worden toegediend. Via de regelkast is de standaard afgifte per pompgroep instelbaar op 5% meer of minder dan de standaardafgifte. Druppelgrootte of grofheid van strooien is traploos instelbaar.

De unit is geschikt voor de bestrijding van onkruiden, insecten en schimmels met LVS techniek. Met kouters is het geheel geschikt te maken voor het toedienen van biologische bodemverbeteraars of voor rijenbemesting.

Spuitwagen Aerts

Aerts Landbouwmechanisatie toonde een spuitwagen met dieselmotor die in Nederland op een drietal glasbedrijven actief is, maar met België en Duitsland erbij lopen er inmiddels zo’n 25 van. De zelfrijdende machine is 3-wiel gestuurd en kan dus zowel voorwaarts als zijwaarts rijden. Aerts maakt de machine op maat, de getoonde versie had 9 uitgangen met 6 doppen en in de pijp naar de doppen zat een hoek. Die hoek was gemaakt om bij de gevel boven de verwarmingspijpen uit te komen en zo ook de laatste planten in de rij goed te kunnen raken. De spuitwagen rijdt onder het gewas door. De uitlaatgassen die de Kubota dieselmotor produceert zijn ‘nihil’ ten opzichte van het volume, is vastgesteld in onderzoek op Proefstation Hoogstraten. De motor draait ook maar op een heel laag toerental. De spuittank heeft een inhoud van 500 liter. Richtprijs voor de spuitwagen is € 20.000,-.

Hieronder foto’s van de plukrobot en de genoemde nieuwtjes (Foto’s: Stan Verstegen).

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer