Doorgaan naar artikel

PLFA-meetmethode bodemleven rijp voor praktijk

Eurofins biedt in de loop van het najaar de PLFA-meetmethode aan voor de praktijk. De methode draagt bij aan een beter inzicht in het aanwezige bodemleven en meet specifieke groepen micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en protozoa.

Het draait bij de meetmethode om PLFA’s. Dat zijn fosfolipidenvetzuren of in het Engels phospholipid fatty acids. Ieder levend organisme in de bodem of in substraat heeft deze vetzuren in zijn celmembraan, in een eigen unieke samenstelling. Door het meten van deze specifieke vetzuren wordt duidelijk welke levende organismen in de bodem of in het substraat aanwezig zijn. Daarbij gaat het om een groot aantal groepen van micro-organismen, zoals schimmels, mycorrhiza, bacteriën, pseudonomas, actinomyceten en bacillus.

Gevalideerd voor grond

Het meten van deze vetzuren gebeurt met een gaschromatograaf. Tot nu toe werd deze methode alleen gehanteerd door universiteiten. De afgelopen drie jaar heeft Eurofins Agro de methode geoptimaliseerd, zodat deze nu rijp is voor de praktijk. Inmiddels is de methode gevalideerd voor grond en steenwol; later dit jaar volgen ook andere soorten substraat, compost en drainwater. De methode is in een aantal gevallen nog ontoereikend, omdat niet alle fosfolipidevetzuren zijn toe te kennen aan bepaalde micro-organismen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin