Doorgaan naar artikel

PlattelandsParlement wil eenvoudiger subsidiestelsel voor natuur

Image

Het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) zou moeten vereenvoudigen zodat burgers er gemakkelijker gebruik van kunnen maken. Dat adviseert het PlattelandsParlement aan de overheid.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Stef Blok van Wonen en Rijksdiensten zijn visie op het advies van het Plattelandspanel.

Het Plattelandspanel vraagt het Rijk om de financiering van natuurbeheer te vereenvoudigen voor groene burgerinitiatieven.

Blok reageert dat met de decentralisatie de uitvoering van het natuurbeleid en het bijbehorend subsidiestelsel is overgedragen aan de provincies. “Zo komt de uitvoering dichter bij mensen te liggen. Provincies kunnen beter dan het Rijk beoordelen welke inzet nodig is om de doelen van het natuurbeleid dichterbij te brengen in afstemming met andere maatschappelijke opgaven”, vindt Blok.

“Het Rijk waardeert de inzet van particulieren en individuen en wil dit ondersteunen waar mogelijk en zinvol. Zo heeft het Rijk een subsidieregeling ‘Groen en Doen’ opgesteld voor de inzet van vrijwilligers bij natuur en landschap. Ook ondersteunt

het Rijk initiatieven met de inzet van netwerken, kennis en communicatie”, schrijft Blok in reactie op het PlattelandsParlement.

Het PlattelandsParlement in een initiatief van voormalig CDA-Kamerlid Ger Koopmans.

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin