Doorgaan naar artikel

Plantum prijst aquathermie bij Koppert Cress

Met zijn toepassing van kasverwarming uit aquathermie pakt Koppert Cress de duurzaamheidsprijs van Plantum.

Het kiemplantenbedrijf uit Monster liet vrijdag de andere genomineerden Vitalis groentezaden en Dümmen Orange achter zich bij de zevende uitreiking van de jaarlijkse duurzaamheidsprijs van de koepel van Nederlandse bedrijven in het uitgangsmateriaal.

De onafhankelijke jury oordeelde dat de toepassing van aquathermie zowel voor het Klimaatakkoord als voor het imago van de glastuinbouw van groot belang is. Ook economisch doet deze techniek ertoe, want bij een gasprijs van € 0,45 verdient de investering zich al terug. Tot voor anderhalf jaar gold dat als een (te) hoge gasprijs, nu als een (zeer) lage.

’s Zomers warmte oogsten

Aquathermie staat voor het oogsten van warmte uit oppervlaktewater, voor later gebruik. Koppert Cress gebruikt daarvoor de noodkoeling voor de watergekoelde led-belichtingsarmaturen. De warmte die zo van mei tot augustus wordt gewonnen helpt het gasverbruik in de winter terug te dringen.

Tot 15% besparen op kosten warmte

Koppert Cress bespaart hiermee 10 tot 15% op de jaarlijkse kosten voor warmte. Na een eerste experimentele fase werd een business case uitgewerkt, die uitwees dat de investering voor toepassing van aquathermie nihil was en dat ook het onderhoud geen significante kosten opleverde. De techniek is daarmee heel rendabel. Ook draagt deze bij aan de doelstellingen van het bedrijf om de CO₂-footprint te reduceren en niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen te zijn.

Fictief voorbeeld kas 2 hectare

In de inzending voor de Duurzaamheidsprijs deelde Koppert Cress een voorbeeld van toepassing van aquathermie voor perkplantenteelt, in een fictief bedrijf met 20.000 vierkante meter met een gasbehoefte van 10 kuub per vierkante meter. Op basis van de hoeveelheid warmte die dit bedrijf van mei tot en met augustus kon oogsten, was aannemelijk dat het volledige bedrijf via aquathermie kon worden verwarmd.

Kennis delen zonder commercieel belang

De jury realiseert zich dat deze techniek hoewel niet voor alle, wel voor veel glastuinbouwbedrijven toepasbaar zal zijn. Koppert Cress krijgt deze prijs niet alleen vanwege het initiatief en de aangetoonde concrete resultaten, maar ook omdat het bedrijf deze kennis deelt zonder enig commercieel belang. Deze wijze van kennisdelen is een van de kenmerken die de glastuinbouw en de veredelingssector sterk maakt.

 

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin