Doorgaan naar artikel

‘Plantmachine aanpikken en we kunnen van start’

Bij HG Fruit in Nispen (N.-Br.) is het momenteel rustig, geeft Niels Huijsmans op 6 februari aan. “In de kas staat een doorteelt met Elsanta waarvan het blad nog aan het afsterven is.”

Zodra dat ver genoeg is afgestorven, knipt hij al het blad eraf en begint hij met stoken. “Normaal gesproken zullen we ergens tussen 10 en 14 februari zover zijn dat we de verwarming aan kunnen zetten.”

Planten in tunnels

De tunnels met stellingen staan nog leeg, wel is Huijsmans al in de weer met het vullen van de bakken. Hij verwachtte in de week van carnaval te kunnen gaan planten. Dat zijn planten van het doordragende ras Favori met trayplanten die overwinterd hebben in een verwarmde kas om ze enigszins aan de groei te houden. “Zo ontstaat er geen dip tussen de aanleg van winterbloemen en zomerbloemen en krijgen we straks in principe een mooi gespreide oogst.”

Planten in koelcel

De planten voor de gekoelde teelten zitten nog in de eigen koelcel. “We hebben de wachtbedden tussen 1 en 15 december kunnen rooien, de planten verpakt en in de koelcel gestopt. Wij werken met vaste rijpaden, daar kunnen we eigenlijk altijd wel overheen, het rooien was dus geen probleem.”

Planten gekoelde teelten

Naar verwachting zal de eerste planting rond half maart de grond ingaan. “De bedden hebben we al wel gereden, dus als de grond het toelaat hoeven we alleen nog maar de plantmachine aan te pikken en dan kunnen we van start.” De tweede planting volgt twee tot drie weken later en dan volgen de plantingen elkaar op. De vroegste plantingen zijn met Sonata, voor de oogst vanaf augustus plant Huijsmans Limalexia en Falco. “Die vormen stevigere vruchten.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin