Doorgaan naar artikel

‘Plantgezondheidsfonds onzeker’

Image

Frugi Venta signaleert dat het regeerakkoord direct invloed heeft op de totstandkoming van het Plantgezondheidsfonds. Zonder PT is het namelijk onduidelijk of de sectorbijdrage bijeen kan worden gebracht. De schappen denken dat het topsectorenbeleid geraakt wordt door het eigen verdwijnen.

Volgens het PT maakt dit voornemen het voor land- en tuinbouw nagenoeg onmogelijk een financiële bijdrage te leveren aan het topsectorenbeleid. “Dit gaat ten koste van het innovatieve vermogen van een sector die mede dankzij de samenwerking van het bedrijfsleven in PBO-verband, de tweede exporteur is van land- en tuinbouwproducten in de wereld.”  Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben ook tot nu toe steeds aangegeven in grote meerderheid behoefte te hebben aan dit samenwerkingsverband, stelt het schap.

 

In een reactie op het regeerakkoord zegt Frugi Venta verder dat het verdwijnen van de productschappen en bedrijfsschappen per 2014 geen verrassing is en dat zij klaar is om die rol als branche-organisatie over te nemen. Zo hebben de uienhandelaren binnen Frugi Venta begin deze maand besloten een aantal activiteiten zoals promotie en onderzoek collectief te willen financieren.

Frugi Venta wil via een ketenplatform het afzetbelang van groente en fruit bundelen. Om zo gezamenlijk als stevige gesprekpartner te worden gezien door de overheid om de keten als geheel te versterken. Daarvoor wil het ook telers toelaten. Die plannen waren al bekend, maar een definitief akkoord volgt pas na een ledenvergadering.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin