Doorgaan naar artikel

Plantgeur beïnvloedt biologische bestrijding

Image

Geurstoffen van planten kunnen biologische bestrijders naar plaaginsecten lokken, maar ook vijanden van de biologie aantrekken.

Planten die last hebben van vraatschade door rupsen maken vluchtige geurstoffen aan. Deze geuren helpen om sluipwespen attent te maken op het feit dat er rupsen actief zijn. Dit bevordert de biologische bestrijding.

Onderzoekers van Wageningen UR hebben in recent onderzoek  echter ook vastgesteld dat belagers van de uitgezette sluipwespen aangetrokken worden door diezelfde plantgeuren.  Ze toonden aan dat deze hyperparasitoïden (zoals andere sluipwespsoorten) kunnen ruiken of planten worden aangevallen door gezonde rupsen of door rupsen die zijn geparasiteerd door sluipwespen. In dat laatste geval helpen die geuren andere insecten om de luisparasiterende sluipwespen op te sporen, zodat ze die biologische bestrijders aan kunnen vallen.

Als er strategieën voor een betere geïntegreerde plaagbestrijding worden ontwikkeld, op basis van geurstoffen, is nu aangetoond dat dit bijwerkingen zou kunnen hebben die de extra effectiviteit van de plaagbestrijding weer verminderen.

Foto: Nina Fatouros,  www.bugsinthepicture.comBekijk meer

Delen

Peter Visser
Peter Visser

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin