Doorgaan naar artikel

‘Spruitenplanten rechtop zetten vóór het plukken uit’

De wortels van de spruitenplanten zijn door water beschadigd en dan was er ook nog eens veel wind. Daarom liggen de spruitenplanten bij René Peters in Woubrugge soms plat op de grond en loopt er al weken iemand voor de plukmachine uit om ze rechtop te zetten.

Peters op 5 januari: “Er is al het hele seizoen weinig aan. Medewerkers die door het water lopen te slenteren, worden het ook zat”, schetst Peters de stemming. In de eerste week van januari oogstte hij de laatste Cobelius. De laatste dagen tot laat in de avond. “Er is na het weekend vorst voorspeld, dus moesten we wel voorwerken. Maandag en dinsdag oogsten we niet.”

Kwaliteit minder

Het natte najaar heeft er voor gezorgd dat de productie aan spuiten een derde minder is dan normaal. Van sommige percelen werd niet geplukt en over het algemeen is er meer afval, omdat spruiten met gele en/of bruine blaadjes niet afgeleverd worden. De kwaliteit is minder, vertelt Peters en dat betekent veel extra werk. Hij heeft nog 5 van de 60 hectare voor de boeg. “Het laatste ras is Martinus. Die halen we ook zo snel mogelijk binnen. Eigenlijk ben ik nog nooit zo vroeg geweest, want we gaan altijd door tot 1 februari.” Vanwege de lage oogstvolumes zijn de spruiten dit jaar wel goed aan de prijs. “Financieel hebben we niet te klagen; de omstandigheden maken het lastig en al het extra werk.”

Rommeltje op het land

Het oogstwerk is met de 4-rijige Tumoba plukmachine op rupsbanden zelfs op de natte grond uitvoerbaar. “Desondanks maken we wel sporen. De trekker met kieper blijft voor- of achterop het land om de schade te beperken”, licht hij de oogstwerkzaamheden toe. Peters wordt niet blij als hij ziet hoe het land erbij ligt. Ook op percelen die hij voor het komende seizoen heeft gehuurd, is sprake van wateroverlast. “Het is een rommeltje op het land, zowel op onze eigen percelen als op de huurpercelen. Ik moet nog zien hoe zich dat herstelt en wat het betekent voor de producties in het volgende seizoen. Hopelijk komt er in februari nog flinke vorst, al is dat niet leuk voor collega’s die dan nog spruiten plukken.”

Zware percelen al geploegd

De zware percelen die Peters het eerst oogstte, zijn op tijd geploegd. Wat de lichtere percelen betreft wacht hij af tot het land droger is. Na het ploegen hoopt hij zomertarwe of -gerst in te zaaien.

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

René Peters

Spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin