Doorgaan naar artikel

‘Planten eerder naar huis gehaald’

Bij gebr. Reijm in Berkel en Rodenrijs is 4 januari Hi Power geplant.

Piet Reijm: “We hebben de planten twee dagen eerder naar huis gehaald dan was gepland. Hi Power blijkt wat harder te groeien dan andere rassen. Het was een hele mooie plant, maar hij had niet langer bij de plantenkweker moeten blijven staan. Hij had goed de lengte van de stok.”

Stoklengte

In week 2 staan de planten een meter hoog. Er is dus al 50 centimeter, een stoklengte, bijgegroeid sinds het planten.  “Er zit rek genoeg in. Er zou wat meer licht mogen zijn.” Hij stookt het dan ook niet te warm, met een behoorlijk vlakke temperatuur rond de 20 graden Celsius.

Het plan is om bij het achtste blad de eerste vrucht aan te houden, en daarna om en om te gaan dunnen. Tenzij het zulk donker weer blijft dat een wat lagere plantbelasting aangehouden moet worden. “Maar hij geeft al wat kouder weer op, met wat meer licht.”

Naast het schoonmaken van de eerste zeven oksels is er ook een ploeg lobblaadjes aan het verwijderen. Ook het ringen is weer begonnen.

Goed inwortelen

Er wordt nog weinig water gegeven. “Met zo’n donkere regenachtige dag slaan we zelfs wel eens een dag over. De planten moeten ook nog goed inwortelen. In week 1 vond ik het goed gaan, en zag je de wortels in een paar dagen tijd naar beneden gaan.

Swirskii uitzetten

Er is nog geen preventieve bestrijding uitgevoerd. Begin week 2 stond de eerste ronde uithangen van swirskii-zakjes gepland, maar de roofmijten bleken nog niet leverbaar. “We zetten ze altijd in fases uit. De helft nu, en de andere helft over twee tot drie weken.”

Virus preventie

Er ligt nu volvelds folie, in plaats van stroken plastic. Dat geeft een betere afsluiting en verlaagt de tripsdruk. Het omhoog halen van de buizen en volvelds folie trekken werd ook ingegeven als hygiëne-maatregel om vrij van bontvirus te worden en te blijven. Na de grondige schoonmaak blijft het scherp opletten dat de effecten van de veel tijd kostende schoonmaak niet tenietgedaan worden door virus dat van buitenaf binnen komt. “Zo kwam er een scholier die mooie handschoenen bij zich had die hij nog had liggen. Maar die waren al wel gebruikt in een eerdere teelt.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Piet Reijm

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin