Doorgaan naar artikel

Plantaardige sectoren samen in nieuwe koepel

PlantNet International kijkt naar sectoroverstijgende zaken als keuringen. Foto: Ineke Kamp

PlantNet International kijkt naar sectoroverstijgende zaken als keuringen. Foto: Ineke Kamp

Nederlandse organisaties voor akkerbouw, tuinbouw, uitgangsmateriaal en techniek gaan internationaal samenwerken in PlantNet International met Gert Mulder als secretaris.

In PlantNet International gaan de organisaties GroentenFruit Huis, Plantum (uitgangsmateriaal, red.), Royal Anthos (boomkwekerij, red.), VGB (sierteelt, red.), NAO (akkerbouw, red.) en AVAG (techniek, red.) samenwerken op sectoroverstijgende en internationale zaken. Dat gaat dan om handelsbevordering, het wegnemen van handelsbelemmeringen, keuringen en het toezicht op keuringen.

Ook andere onderwerpen zoals de internationale opdracht van de topsectoren, duurzaamheid in afzetgerichte vraagstukken, internationaal betalingsverkeer en arbeidsmarktbeleid worden genoemd als onderwerp.

€ 30 milard

Gezamenlijk vertegenwoordigen zij het nationaal en internationaal opererende bedrijfsleven dat zorgdraagt voor een omzet van ongeveer € 30 miljard per jaar waarvan het merendeel op exportmarkten. De nieuwe organisatie vervangt daarmee Greenport Holland, maar is daarmee ook verbreed met akkerbouw.

Henk Westerhof van Anthos. Hij zit PlanetNet International voor. Foto: Anthos

Henk Westerhof van Anthos. Hij zit PlanetNet International voor. Foto: Anthos

Vertegenwoordiger

PlantNet wordt de vertegenwoordiger van het internationaal opererende plantaardige bedrijfsleven. De koepel ziet zich als collectief aanspreekpunt voor zaken die de gehele plantaardige handelssector aangaan. Tot voorzitter is benoemd Henk Westerhof van Royal Anthos, de koepel voor boomkwekers. Gert Mulder is aangetrokken als secretaris. Hij was tot voor kort directeur bij GroentenFruit Huis, maar vertrok vanwege zijn leeftijd.

Beheer
WP Admin