Plant direct vanaf kar de mat op

04-09-2013 | Laatste update op 31-08 | |
Plant direct vanaf kar de mat op

Agro Care in Rilland maakt gebruik van grote tomatenplanten. Door de verlengde opkweek bij de plantenkweker staat de tweede tros al in bloei.

Nic van Roosmalen: “Een plant moet voor ons altijd bloeien. De hommels staan er bij de plantenkweker al in. We willen een hele generatieve plant waar toch veel kracht in zit.”

Mede om die reden worden de planten niet ingehoesd afgeleverd, al wordt dat voor sommige collega-bedrijven wel gedaan om beschadigingen van de grote planten te voorkomen en om het planten te vergemakkelijken. “Maar met dat inhoezen stimuleer je de verdamping en produceren de planten meer vocht. Ze worden dan vegetatiever en zwakker. Dat willen we niet.”

De overgang naar de tuin wordt dan ook te groot. “Als het ware alsof je ze eerst in de sauna zet en dan dwingt om ineens te gaan verdampen. Een ingehoesde plant staat in zijn groei eerst een dag stil in de hoes, en moet dan na het planten nog eens een dag acclimatiseren op het bedrijf. Dan ben je twee dagen kwijt. Nu gaat de groei meteen door. Ze mogen bij de plantenkweker dan ook pas ’s morgens beginnen met oprapen van de planten, en niet al een dag van tevoren gaan voor-rapen. Anders ben je een halve dag opkweek kwijt. Dat is ook een probleem al je ingehoesde planten zou willen. Dan moeten ze voor de extra benodigde arbeid bijna wel de dag van tevoren al gaan rapen.”

Direct beginnen met telen

De opkweek verloopt in hele nauwe samenspraak met plantenkwekerij Vreugdenhil in De Lier, waarbij voor wederzijdse voordelen is gezocht voor zowel de plantenkweker als het teeltbedrijf. Van Roosmalen: “De plantenkweker is nu echt een verlengstuk van het teeltbedrijf geworden. Ze sturen de teelt zo dat wij direct met die teelt verder kunnen als de planten op de tuin komen. Het is een heel andere manier dan vroeger. Je begint nu in de kas meteen met telen, in plaats van eerst allerlei manoeuvres uit te moeten halen om het gewas eerst goed vegetatief of generatief weg te zetten.”

De optimale mate van teeltverlenging in de opkweek is een kosten/baten-plaatje. Er is zelfs een proefje uitgevoerd waarbij de vijfde blos bij de plantenkweker al tegen de bloei aan stond. Teelttechnisch gezien lukt het verwerken van zo’n grote en oudere plant ook. Maar er komt een heel ander kostenplaatje bij kijken. De hoeveelheid benodigde opkweekruimte, arbeid en transportbewegingen nemen dan fors toe. Heel belangrijk daarbij is ook dat het teeltrisico een heel stuk groter zou worden.

Minder plantbeschadigingen

Dankzij het systeem van planten bij Agro Care kunnen plantenbeschadigingen voorkomen worden. Van Roosmalen wijst op paden waar net geplant is. “Kijk maar. Nergens gebroken bladeren in de paden. Dat was voorheen met het gebruik van plantkisten met ingelegde planten wel anders. Waar voorheen 5 tot 10 procent van de planten beschadigingen had, heeft nu nog slechts 1 tot 3 procent een hele lichte beschadiging.”

Het plantmateriaal komt het bedrijf binnen op Deense karren, die via een simpel liftje op een onderkar met buisrailwielen geplaatst worden. Deze onderkar, met daarop de kar met planten, wordt over de buisrail de paden in gereden.

Rust in de tuin

Dat geeft een enorme orde en rust in de toch al hectische plantperiode. Van Roosmalen: “Het is echt opvallend hoeveel rust er heerst. “Geen chaos en drukte meer op het middenpad. Vroeger stonden er 5 man op het betonpad, en moest personeel dat plantte ook nog eens met volle en lege plantkisten sjouwen. Nu zorgt één man voor de aanvoer van volle Deense karren en voor afvoer van de lege. Twee anderen zetten de Deense karren met planten in zijn geheel op de onderstellen, waarna ze die gereed zetten in de paden. Behalve rust betekent het ook een hele arbeidsverlichting. De planters kunnen zich volledig op alleen het planten blijven richten.

Het aantal handelingen met de planten waarbij ze beetgepakt moeten worden is tot slechts twee teruggebracht: Bij de plantenkweker op de kar zetten en bij de teler van de kar afpakken en direct planten. Dit minimaliseert de kans op handlingschade.

Het goed doordachte plantsysteem is toch relatief eenvoudig. “We wilden het simpel houden, zodat iedereen het begrijpt. Het werk moet voor iedereen uitvoerbaar zijn. Het is ook heel degelijk, echter zonder dat het daarbij te lomp en te ingewikkeld wordt.”

 

Bekijk hieronder ook foto’s van het planten.

Visser
Peter Visser Redacteur
Meer over


Beheer