‘Plannen om te stoken op laag pitje’

15-09 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Bij Ron en Peter Martens van Martens Asperges in Tienray (L.) staan de beregende gewassen er netjes bij. “De jonge aanplant hebben we wel vijf keer beregend, de derde- en vierdejaars percelen twee tot vier keer afhankelijk van de zwaarte van de grond en de oudere percelen meestal niet.”

De broers moesten keuzes maken. “We hebben te weinig haspels om heel ons areaal te kunnen beregenen. Je ziet zeker het effect, maar ik denk toch dat we de droogte volgend jaar bij de oogst wel gaan terug zien in de dikte van de asperges”, zegt Peter op 13 september.

Dubbele prijs houtpellets

De plannen voor het stookseizoen staan momenteel op een laag pitje. “Zoals het er nu voor staat, stoken we misschien wel helemaal niet. Normaal zetten we in de derde week van januari de kachels aan, vorig jaar hebben we een derde houtkachel bijgekocht en nu stoken we alles op houtpellets. Alleen zijn de prijzen van die houtpallets meer dan verdubbeld en met dergelijke prijzen is het gewoon niet interessant. We zouden er nog voor kunnen kiezen om op dat moment de planten een beetje ‘wakker te stoken’ en ze eventueel pas later echt te verwarmen om toch nog iets vroeger te zijn. Maar dat hangt helemaal af van de situatie begin volgend jaar en daar valt nog geen zinnig woord over te zeggen”, aldus Ron.

Gewasbescherming

De jonge percelen zijn twee keer behandeld tegen schimmels en ook tegen de aspergekever waren behandelingen nodig. “De schimmeldruk was laag. De gewassen staan er nog goed bij, alleen de tunnelvelden beginnen al wel af te sterven. De druk van de aspergekever was bij ons hoger dan vorig jaar, maar de schade is beperkt gebleven”, vertelt Peter. De loofbewerking zal over enkele weken van start gaan. “Normaal wachten we totdat het loof helemaal is afgestorven en dat zal in de tunnelvelden dan al wel het geval zijn.”

Plannen volgend jaar

Peter memoreert nog aan de huidige onzekere tijd. “Moeten we bijvoorbeeld nieuwe percelen gaan aanleggen? Grond is er wel voor beschikbaar, maar hoe gaat het met de kosten en de afzet? Veel kosten zijn gestegen, daar komt het minimumloon nog bij. Qua verkoop weet je ook niet goed welke kant het op gaat. We hebben onze afzet al goed gespreid over meerdere kanalen, maar we gaan proberen nog meer zekerheid in te bouwen.”

Situatie Cerescon

In de situatie rond de Sparter oogstrobot van Cerescon zitten geen veranderingen. “We hebben van Cerescon sinds het faillissement helemaal niets meer vernomen en het blijft voor ons afwachten of er nog een doorstart komt”, geeft Ron aan.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer