Doorgaan naar artikel

Planeet tuinbouw ontdekt

Iedereen weet veel positieve dingen te vertellen over Schiphol en de Rotterdamse havens, vooral dat er veel geld wordt verdiend en dat er (dus) veel werkgelegenheid is.

Tuurlijk, er zijn wel eens probleempjes  maar het positieve beeld overheerst.

Hoe anders is dat met de tuinbouw.  Dat er veel geld met de export wordt verdiend voor de BV Nederland is niet bekend, wel dat er overlast is van buitenlandse werknemers, dat er zwart geld omgaat, dat er met illegalen wordt gewerkt en dat er met energie zou worden gesmeten. Voorts dat er chemicaliën zouden worden gebruikt en “de uitbraak van de Ehec-bacterie zal wel iets te maken hebben met de intensieve teelt”.

De grote onbekendheid van de tuinbouw blijkt weer eens uit een recent artikel in Elsevier. Een blad dat overigens niet meedoet aan de imagoverpesting van de tuinbouw. In het artikel  staat groot aangekondigd: “zonder poeha zijn veel groenten al lang biologisch. Pesticiden worden in kassen nauwelijks nog gebruikt, sluipwespen en andere roofdiertjes des te meer”.

Wat vooral opvalt zijn de woorden ‘zonder poeha’.  Daar staat heel simpel maar uiterst pijnlijk dat de tuinbouw heeft verzuimd op de trommel te slaan met zijn succes!

De journalisten van Elsevier hebben nog een ontdekking gedaan: “de tuinbouwwereld steekt in commercieel opzicht van oudsher intrigerend in elkaar- met een beetje overdrijving zou je het een mengvorm van kapitalisme en communisme kunnen noemen”.

Het lijkt waarachtig wel of ze bij Elsevier hebben gedacht: het is komkommertijd, laten we eens een bemand voertuig naar de planeet tuinbouw sturen….

Share this

Afbeelding
Coen van Baren

businesscoach

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin