Planasa vermeerdert aardbeirassen in Marokko

30-06-2017 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: Planasa
Foto: Planasa

Het Spaanse bedrijf Planasa, dat zich bezighoudt met de veredeling, vermeerdering en productie van zachtfruit, is in Marokko gestart met de productie van hangend stek voor aardbei. De focus ligt in deze fase op het ras Malling Centenary voor de Noord-Europese markt.

Planasa startte vorig jaar in een proef met de vermeerdering van aardbeien met hangend stek in tunnels in Marokko. Dit voorjaar is dat opgeschaald naar 10 hectare, en voor dit najaar is gepland er nogmaals 10 hectare tunnels bij te bouwen. De nadruk ligt op rassen voor de Noord-Europese markt, aldus Hans Obers. Hij is managing director voor Planasa in Noord-Europa.

Grote vruchten

In eerste instantie is gekozen om de vermeerdering in Marokko op te pakken met Malling Centenary. Dit ras geeft grote vruchten, maar door de relatief lage bezetting per tak blijft het productievolume aan de lage kant. Daarnaast is het ras gevoelig voor phytophthora. Bij vermeerdering onder de droge en lichtsterke omstandigheden in Marokko blijft het phytophthora-risico beperkt, aldus Obers, en kunnen de stekken al vanaf begin juni gewonnen worden voor de vroege opkweek van wachtbed- en van trayplanten. “Door de extra groei- en ontwikkeltijd hoef je de opkweek niet te forceren om de planten in de vereiste maat te krijgen, zodat je de N-aanvoer beperkt kunt houden. Dat kan de productiecapaciteit ten goede komen, en geeft de planten een steviger celstructuur waardoor ze beter in staat zijn ziekten af te weren.”

Ook andere rassen

Behalve met Malling Centenary, werkt Planasa in Marokko aan de opkweek van rassen als Gariguette, Dream, Deluxe en Darselect. Obers: “We kunnen dat ook doen voor derden, voor rassen die Planasa niet in haar programma heeft.”

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer