Doorgaan naar artikel

‘Plan om matten te laten liggen’

Image premium

Het gewas bij Patrick van der Voort in Honselersdijk staat er nog heel mooi fris bij. Er zit nog een flink zetsel aan.

“Voor week 46 hoop ik alles rood weg te krijgen. Ik heb er goede hoop op dat het goed gaat uitkomen.” Dat de nodige collega’s wel verwachten nog een laatste deel groen te moeten oogsten. “Misschien ga ik ietsje langer door met de teelt dan anderen.”

Momenteel zijn de paprika’s nog steeds lekker grof. “En de kwaliteit is fantastisch. Het is een genot om naar te kijken.”

Scherm dicht op buisvraag

Van der Voort probeert een beetje snelheid op het gewas te houden. “Met lekker weer laat ik de temperatuur aan het eind van de middag lekker oplopen naar 26 graden. De zonnewarmte is gratis. Dus daar probeer ik gebruik van te maken.” Na een voornacht van 18 graden Celsius loopt de temperatuur weer op richting de dagtemperatuur van 20 graden Celsius.

Tijdens koude nachten mag het scherm dicht lopen bij een buisvraag van meer dan 46 graden. Vanwege het zachte weer is dat tot nu toe nog maar af en toe gebeurd, gedurende een paar uurtjes in heldere nachten.

Boterbloemluis

De meeste plagen zijn goed onder controle. In week 40 is wel boterbloemluis aangepakt die op kwam zetten. “En ik denk dat we voor het einde van de teelt nog een keer tegen rupsen spuiten, om er geen over te houden in de nieuwe teelt.”

Er zijn een paar plekjes meeldauw waar te nemen. “De zwavelverdampers staan aan. Ik denk dat we het daarmee wel kunnen uitzitten tot het einde van de teelt.”

Touwtje spannen

Er wordt alleen nog geoogst in het gewas waar de kop uit is. Het enige gewaswerk is het af en toe spannen van een touwtje bij de gewasdraad. “We hebben niet de allerhoogste kas. Dan geeft zo’n touwtje wat steun aan een kop die boven de draad uit steekt.” Hij doet dat alleen op plaatsen waar dat nodig is. Dat zijn vaak terugkerende vaste plekken in de kas. “In het begin van het jaar weet je al waar die plaatsen zullen zijn.”

Matten laten liggen

Langzamerhand worden weer de nodige planningen voor de komende teeltwisseling gemaakt. “We zijn van plan om de steenwolmatten te laten liggen. Die strategie kiezen we omdat we niet in de makkelijkste economische positie zitten. We denken dat het risico van het laten liggen klein is. Het gewas staat er mooi fris op, en de wortels zijn gezond.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin