‘Pixels per perceel’

25-11-2020 | Laatste update op 07-11 | |
Bal
René Bal teeltadviseur fruitteelt
Foto: ANP
Foto: ANP

Bij de opkomst van het digitale fototoestel was de ontwikkeling van meer en meer pixels een doelstelling op zich.

Hoe meer vakjes er gespecificeerd kunnen worden, des te hoger de resolutie. Hoe hoger de resolutie, des te nauwkeurig kon een foto weergegeven worden.

Digitalisering fruitteelt

De digitalisering van de fruitteelt anno 2020 volgt een soortgelijke ontwikkeling. Zo gebeurt een bespuiting of keuze in teelthandelingen vandaag de dag vaak op perceelniveau. De spuit begint en voert op alle bomen een gelijkwaardige toepassing uit. De machineontwikkeling is altijd gericht geweest op kwaliteitsverbetering qua vorming en kracht van de mechanisatie. Vandaag de dag zien we de pixelrevolutie in de fruitteelt hard versnellen.

Vandaag de dag zien we de pixelrevolutie in de fruitteelt hard versnellen

Perceelniveau

We maken keuzes op perceelniveau, waarbij we alle perceelparameters meenemen. We proberen te sturen op boomniveau, door naar de boom te kijken en meer of minder te wortelsnoeien of te bemesten. Door de komst van drone-data, chlorofylsensoren en RGB-camera’s kunnen we inzoomen tot pixel per boom. Of zelfs tot pixel per blaadje? Het belangrijkste is de meerwaarde van meer en meer pixels: welk economisch rendement kan een teler ermee boeken?

Veel mogelijk

Veel is er mogelijk, waar bij het fruit meerjarige effecten meespelen in de gemaakte keuzes. Zo kan er dus gericht een blauwdruk van de teelt gerealiseerd worden. Maar nog belangrijker iedere boom, plant of struik behandelen naar ieder zijn wens. Dit verandert de cockpit van de teler, maar ook zeker die van de adviseur. De technologie is er rijp voor, de economische meerwaarde zal niet meteen zwart-wit zijn, maar het rendement van meer uniformiteit in het gewas hoeven we niet uit te leggen.

Meer over


Beheer