Doorgaan naar artikel

Phytophthora in jonge aardbeiplanten bestrijden met nieuw fungicide

Image
- Upl

wereldwijd toonaangevend in gewasbeschermingsmiddelen

Phytophthora in jonge aardbeiplanten bestrijden met nieuw fungicide partner

Phytophthora in jonge aardbeiplanten bestrijden met nieuw fungicide

Het fungicide Proplant is sinds dit jaar ook toegelaten in de Nederlandse aardbeienteelt.

Het trayplanten-seizoen is in volle gang. Dit betekent dat er nagedacht moet worden over het bestrijden van Phytophthora. Het fungicide Proplant is in een breed scala van glasgroenten en sierteeltgewassen een bekend product en is sinds dit jaar ook toegelaten in de Nederlandse aardbeienteelt. Deze uitbreiding geeft aardbeientelers de mogelijkheid om het product in te zetten tegen Phytophthora.

Werking van Proplant

Proplant werkt preventief, curatief en anti-sporulerend. Het bevat de werkzame stof propamocarb en wordt opgenomen via het blad (translaminair) en via de wortels van de plant (systemisch). Een druppel- of aangietbehandeling heeft een preventief en curatief effectief op Phytophthora.

Propamocarb is effectief in verschillende stadia van de ontwikkelingscyclus van de schimmel: myceliumgroei, sporuleren en kieming van de sporen. Dit maakt dat het product niet gevoelig is voor resistenties en dus ook goed ingezet kan worden bij resistentiemanagement.

Propamocarb bevordert ook de groei van de wortels en kan daarom worden ingezet om de plant door een moeilijke periode heen te helpen. Bijvoorbeeld bij het aanplanten, stekken, oppotten en verspenen van de plant.

Proefresultaten Phytophthora cactorum met Proplant

Onderzoekservaringen met de inzet van Proplant tegen Phytophthora in aardbeien zijn goed. Zo is er in 2020 bij het onderzoeksstation van Botany in Horst een proef uitgevoerd met Proplant in het ras Sonata. De resultaten van dit onderzoek zijn weergegeven in onderstaande grafiek.

Tekst gaat door onder de grafiek

Grafiek 1: Onderzoek Botany in Horst, 2020.

Grafiek 1: Onderzoek Botany in Horst, 2020.

Tijdens het onderzoek is gebruik gemaakt van een kunstmatige infectie met Phytophthora cactorum om de effectiviteit en ziektebestrijding van Proplant goed te kunnen vergelijken met een ander fungicide. De producten in de proef zijn toegepast middels een aangietbehandeling die heeft plaatsgevonden nadat de planten kunstmatig zijn geïnfecteerd.

Op dag 15 na de infectie is duidelijk te zien dat de planten in het niet behandelde object zijn aangetast door Phytophthora. Op dat moment zijn 28% van de planten ziek. De toepassingen met de middelen laten een effectiviteit zijn tussen de 78% en 95%. De toepassingen zijn uitgevoerd volgens het etiket.

Tekst gaat door onder de foto

Onderzoekservaringen met de inzet van Proplant tegen Phytophthora in aardbeien zijn goed.

Onderzoekservaringen met de inzet van Proplant tegen Phytophthora in aardbeien zijn goed.

Het nieuwe Proplant-etiket biedt de mogelijkheid om tot 150 ml/100 liter water aan te gieten. De grafiek laat zien dat bij de één-op-één-vergelijking met 80 ml/100 liter Previcur Energy* de effectiviteit van 80 ml/100 liter water Proplant vergelijkbaar tot beter is. De maximale toegestane dosering van Proplant is 150 ml/100 liter water en dit verhoogt sterk de effectiviteit. Proplant heeft zich in deze proef bewezen als effectief product en een stevige aanvulling voor de Phytophthorabestrijding in de teelt van aardbeien.
* Previcur Energy is een handelsmerk van Bayer Crop Science

Meer info

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem contact op met Technical Crop Manager Jesper Tas via 06-40050369 of jesper.tas@upl-ltd.com. Neem ook een kijkje op onze website.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

is een toonaangevende speler in de landbouw en behoort tot de top-5 van gewasbeschermingsmiddelenbedrijven wereldwijd. UPL heeft een omzet van circa USD 5 miljard, een aanwezigheid in 76 landen, sales in ruim 130 landen en meer dan 10.800 werknemers wereldwijd.Met de missie 'OpenAg' wil UPL de landbouw transformeren en een duurzaam landbouwnetwerk creëren. UPL biedt een geïntegreerd productportfolio met (gepatenteerde) landbouwoplossingen voor diverse gewassen, waaronder gewasbeschermingsmiddelen en Biosolutions. Lees meer op onze website

Meer over - Upl

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin