Doorgaan naar artikel

Pfs: 12 nieuw fysio valse meeldauw in spinazie

De Internationale Werkgroep Peronosporafarinosa (IWGP) heeft Een nieuwe fysio van valse meeldauw (Peronosporafarinosa f. sp. spinaciae) gekarakteriseerd als fysio Pfs: 12. Dit fysio breekt de resistentie van verschillende belangrijke resistente spinazierassen en wordt vanaf 2010 op steeds meer plekken gevonden.

Fysio Pfs:12 is een bedreiging voor de spinazieteelt vanwege de bijzonder goede aanpassing aan Pfs: 1-11 resistente rassen, die de laatste jaren op grote schaal geteeld zijn. De opkomst van Pfs: 12 is niet helemaal onverwacht. Vergelijkbare ontwikkelingen hebben plaatsgevonden bij de opkomst van Pfs: 5 in 1996, Pfs: 6 in 1998, Pfs: 7 in 1999, en Pfs: 8 en 10 in 2004, en Pfs: 11 in 2009. Als gevolg van de opkomst van fysio Pfs:12 zullen Pfs:1-12 resistente spinazierassen sterk in de belangstelling komen te staan van zowel telers als veredelaars.

De IWGP is opgezet vanuit Plantum NL door bedrijven met handelsbelangen in spinaziezaad (Pop Vriend, Monsanto, Rijk Zwaan, Nunhems, Takii, Sakata, Bejo, Enza Zaden, Syngenta en Advanseed) en Naktuinbouw en wordt ondersteund door onderzoekscentra uit de VS. Het doel van de werkgroep is om nieuwe fysio’s van valse meeldauw in spinazie te inventariseren en indien nodig te benoemen. Hierdoor wordt een consistente en heldere communicatie bevorderd tussen zaadbedrijven en telers over resistentie-brekende fysio’s die sterk genoeg blijken om in opeenvolgende jaren in een groot gebied te kunnen overleven, die in een groot gebied voorkomen, en aanzienlijke economische schade berokkenen.

Bron: Groenten & Fruit  auteur: Joost Stallen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin