Doorgaan naar artikel

Pfas in pesticide mag (nog) wel

De Nederlandse drinkwaterbedrijven en waterschappen zijn voorstander van een volledig verbod op pfas-stoffen. Die zitten ook in sommige gewasbeschermingsmiddelen en daar zal een verbod nog niet voor gaan gelden.

Brussel maakt zich op voor een verbod op per- en polyfluoralkylstoffen oftewel pfas. Deze chemische stoffen kunnen een risico vormen voor de gezondheid van mensen en het milieu. De EU zal de maatregel nog dit jaar uitvaardigen. Hierin zal echter geen verbod komen op gewasbeschemingsmiddelen met dergelijke stoffen. Die vallen immers onder de Europese regels voor toelating van middelen.

De Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin) vindt dit zorgelijk. “Het toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen hanteert veel ruimere normen dan acceptabel is voor de bronnen van drinkwater”, aldus Vewin in het Financieele Dagblad.

Pfas vooral als fungicide

Het gaat met name om fungiciden, waarin fluoride goed werkt. Het hecht zich aan het gewas en spoelt niet bij de eerste regenbui weg. De stof fluazinam wordt veel gebruikt in de aardappelteelt en ook wel in de aardbeienteelt. Het wordt toegepast onder merknamen Banjo en Fluzam van Syngenta-dochter Adama. Bayer gebruikt fluopyram als werkzame stof in fungiciden onder merknaam Luna. Dat is in diverse vormen toegelaten in zachtfruit en bladgroente, prei, wortelen, pruimen, kersen en wortelen, maar ook in tomatenteelt onder glas.

Gelijktrekken drinkwaternormen

Volgens het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden is er nu geen basis om de nationale en Europese toelatingen voor deze middelen open te breken. Wel wordt in Europees verband gekeken naar het gelijktrekken van milieu- en drinkwaternormen voor pfas uit de industrie en pfas in gewasbescherming.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin