Doorgaan naar artikel

‘Personeel is het grootste probleem’

De aanpak van onkruid vraagt dit jaar meer inspanningen - Foto: Stan Verstegen premium

De aanpak van onkruid vraagt dit jaar meer inspanningen - Foto: Stan Verstegen

“Teelttechnisch gaat het eigenlijk allemaal wel zijn gangetje, maar qua personeelsbezetting zitten we best wel krap”, zegt Maaike Hop op 12 september.

“Er zijn wat goede medewerkers op vakantie, want daar hebben ze natuurlijk ook recht op, en dan is het best wel lastig om alles rond gezet te krijgen. Ik ben bang dat dit probleem in de toekomst alleen maar erger wordt, dus we zullen nog meer naar automatisering en de mechanisatie moeten kijken”, aldus Hop.

We zitten hier in het West-Brabantse op wat zwaardere grond, dus in het voorjaar zijn we ook niet de vroegste met planten

Rassenschema

In de teelt, met afzet naar de snijderij, is het tot december Krypton wat de klok slaat. “Dan schakelen we over op Oslo en volgen Pluston en Harston nog.” De laatste Harston werd begin augustus geplant. “Dat is voor ons normaal, want we zitten hier in het West-Brabantse op wat zwaardere grond, dus in het voorjaar zijn we ook niet de vroegste met planten.”

Normaal stukgewicht

Vreesde Hop eind juni nog voor een wat lager stukgewicht, inmiddels is die zorg verleden tijd. “Bij ons gaat het om het gewicht per stuk. Hoeveel dat nu precies is, kan ik zo niet zeggen, maar ik weet wel dat we qua stukgewicht op ons normale niveau zitten. En over de kwaliteit hebben we ook geen klagen.”

Lage druk ziekten en plagen

De druk van trips was tot dusverre laag en daar zal ook niet veel verandering in komen. Tegen schimmels worden in een tweewekelijks schema afwisselend diverse middelen ingezet, tegen roest in bladvlekkenziekte. “Tot op heden valt er ook wat dat betreft niet zoveel te melden, we hebben het goed onder controle.”

Aanpak onkruid

De aanpak van het onkruid vraagt wel wat meer inspanningen. “We doen dat deels met herbiciden, maar dan moet de grond voldoende vochtig zijn, en deels met contactmiddelen. Als het even kan, gebruiken we onze zelf samengestelde wiedmachine, met aan de voorkant van de trekker een schoffelbalk en aan de achterkant een wiedeg.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Maaike Hop
Maaike Hop

Preiteler in Wagenberg (N-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin