Doorgaan naar artikel

‘Perensnoei: mooie mix van eenjarig en tweejarig hout’

Snoeien perenbomen. - Foto: Vidiphoto premium

Snoeien perenbomen. - Foto: Vidiphoto

Voor een geluid uit de praktijk bellen we voor de eerste keer met fruitteler Rini Kusters uit het Betuwse Wadenoijen.

Als we Kusters bellen, is hij druk met snoeien. De helft van de dag snoeit hij peren en de andere helft snoeit hij rode bessen. Bij de peren is hij in een buitenperceel met oudere perenbomen van de rassen Conference en Gieser Wildeman. Na een goede oogst in 2021 zitten er nu volop bloemknoppen, dus hij snoeit de bomen stevig. Net als veel perentelers zorgt hij voor een mooie mix van eenjarig en tweejarig hout.

Positief over Gieser Wildeman

Ook voor het veel minder geteelde stoofperenras Gieser Wildeman bevalt hem de snoeiwijze uitstekend. Gieser Wildeman is erg beurtjaargevoelig en kan heel veel handdunuren vragen. De ervaring leert dat door juist eenjarig hout te sparen, wat gemakkelijk bloemknoppen geeft, je veel minder last van beurtjaren hebt. Verder bestaat de snoei uit het veel weg- en doorknippen van zogenoemde kraaienpoten van kort oud vruchthout, wat anders juist veel dunwerk oplevert.

De laatste jaren is hij erg tevreden over de opbrengsten van Gieser Wildeman, waardoor hij thuis een halve hectare bijgeplant heeft. Wel vertelt hij erbij dat het ruime plukvenster van Gieser Wildeman ook een belangrijke reden was om bij te planten. Hij plukt na de bessentijd met een kleine ploeg de late pruim Reine Victoria en zijn peren. Gieser Wildeman kun je wel over een periode van zes weken plukken en dat werkt gemakkelijk als je maar met enkele mensen door blijft plukken.

Als je volop middellange scheuten hebt, is de snoei gemakkelijk

Veel groei geeft gemakkelijke snoei van rode bes

De rode bessen die hij in pot teelt en onder een dak met zonnepanelen staan, zijn erg goed gegroeid. Als je volop middellange scheuten hebt, is de snoei gemakkelijk. Om mooie grote trossen te krijgen, snoei je er heel veel scheuten af. Per pot met twee harttakken blijven maar vier of soms vijf zijscheuten zitten. De bloemknoppen tegen de stammen wil je juist niet sparen, maar die poets je rond de bloei met een handschoen aan weg. De snoei van het hoofdras Rovada is bijna gebeurd en dan kan hij verder met nog wat Red Poll, Aronia en witte bessen.

Opkweek plantmateriaal gestart

Op wat vorig jaar nog een maisperceel was, komt de uitbreiding met ruim 2 hectare rode bessen in pot onder zonnepanelen. Voorlopig komt er alleen volveldgras. De aanleg van de overkapping met zonnepanelen is in september gepland. Inmiddels is het plantmateriaal ook besteld. Hij heeft voor het ras Rovada gekozen, met 500 struiken van het nieuwe ras Marleena als experiment.

De stekken worden in potten gezet die in februari in de kas geplaatst worden. Het grote voordeel is dat de stekken in een kas heel veel harder groeien dan je normaal gesproken in een buitenteelt gewend bent. In februari 2023 worden de potten buiten onder de nieuwe overkapping gezet en kunnen de struiken in het eerst jaar buiten als netjes produceren. De pottenteelt van rode bes is landelijk aan een opmars bezig omdat je geen last van bodemschimmels en slechte bodemstructuur hebt.

Rini Kusters bij zijn pruimen onder zonnedak. - Foto: Herbert Wiggerman

Rini Kusters bij zijn pruimen onder zonnedak. – Foto: Herbert Wiggerman

Lees meer over de zonnepanelen van Rini Kusters in G&F editie 27.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Delen

Image
Rini Kusters

Fruitteler in Wadenoijen (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin