Doorgaan naar artikel

Perenschurft valt mee, perenbladvlo niet

Perenschurft is de laatste jaren lelijk in opkomst. Maar lijkt dit jaar mee te vallen. De perenbladvlo doet het wel zorgwekkend goed.

Volgens fruittteeltadviseur Siep Fennema van Agrifirm valt de aantasting door perenschurft dit jaar sterk mee. Op proefpercelen werd vorig jaar, ondanks een droog voorjaar met slechts enkele grote infecties, tot wel 50% aantasting geconstateerd. Met gerichte bespuitingen was in 2022 wel tot minder dan 5% terug te brengen.

De angst voor 2023 met een nat voorjaar en bijna continu infecties in het schurftseizoen zat er dan ook stevig in. Tot ieders verrassing vind je in praktijkpercelen, en zelfs ook in de objecten onbehandeld in spuitproeven, nu niet of nauwelijks perenschurft. “Je moet er echt hard naar zoeken.”

Weinig kennis over perenschurft

“Perenschurft kent wel een langere incubatieperiode dan appelschurft, maar je had het normaal gesproken al wel moeten zien.” Bij appelschurft is al heel veel bekend, maar bij de duidelijk andere perenschurft is nog veel onderzoek gewenst, aldus Fennema.

Mooi weer stimuleert perenbladvlo

Wel een flink probleem is dit jaar de perenbladvlo. Movento of Batavia is volop gespoten en werkt vooral goed tegen de vlooien op de eenjarige scheuten. Fennema raadt aan na een bespuiting met Movento/Batavia de oude clusterbladeren op perenbladvlo te controleren. “Daar vind je in het algemeen te veel perenbladvlo, die met het mooie weer sterk kunnen uitbreiden en veel problemen met honingdauw kunnen geven”

Het middel Vertimec is nog wel toegelaten maar kent zeer zware restricties ten aanzien van de maximum residu-limiet. Hierdoor zal het gebruik van Vertimec drastisch afnemen. Andere producten die gebruikt worden, komen uit de hoek van superuitvloeiers. Deze producten hebben tot doel om de plak uit te smeren waardoor de vlo ‘bloot’ komt te liggen. Dit is niet zonder risico omdat door uitvloeiing ook bladverbranding kan ontstaan. “Telers zullen zich erop in moeten stellen dat beheersing van de perenbladvlo een jaarrond aanpak zal worden. Dit in combinatie met behoud en stimuleren van natuurlijke vijanden als nuttigen.”

‘Middelenpakket te smal’

Dit seizoen laat volgens Fennema zien dat het middelenpakket echt veel te smal wordt en telers soms met de handen in de haar zitten om ziekten en plagen te bestrijden. Dat geldt zeker niet alleen voor perenbladvlo maar ook een plaag als appelbloesemkever en perenknopkever nemen sterk toe. “Simpelweg omdat er geen sterke middelen tegen kever meer zijn toegelaten.”

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin