Doorgaan naar artikel

Pepinovaccin PMV-01 van DCM nu volledig toegelaten

Pepinovaccin PMV-01 van DCM nu volledig toegelaten

Pepinovaccin PMV-01 van DCM nu volledig toegelaten

PMV-01, het vaccin van DCM tegen Pepinomozaïekvirus, is nu officieel toegelaten in de tomatenteelt in Nederland. Het Ctgb heeft dit besloten in zijn vergadering van eind september.

Door de definitieve toelating kan PMV-01 nu het hele jaar worden toegepast. Tot nu toe moest steeds opnieuw een 120-dagen vrijstelling worden aangevraagd bij het Ministerie van Economische Zaken. “Doordat het niet duidelijk was wanneer de vrijstellingen kwamen, werd de verkoop ernstig bemoeilijkt”, zegt Annelies Justé van DCM Nederland. “De eerste keer dat er een vrijstelling werd verleend voor de belichte teelt kwam die pas op 18 september. Dan kan je weinig meer doen.” Met de steeds grotere spreiding van de plantdata stonden de 120-dagen-vrijstellingen ook op gespannen voet. “We hebben dit jaar klanten niet kunnen leveren die in maart, april, mei of juni gingen planten. Nu kunnen we een lange termijn strategie ontwikkelen met onze klanten. Sommigen gebruiken PMV-01 al 4 of 5 jaar, maar wisten nooit zeker of en wanneer het weer beschikbaar was.”

Enige vertraging

De toelating was in juni al vrijwel rond, toen concurrenten bij het Ctgb ‘zienswijzen‘ indienden. Deze informatie kreeg Groenten&Fruit begin juli bij navraag over het resultaat van de zienswijzeprocedure bij het Ctgb . De zienswijzen hadden inhoudelijk betrekking op het werkingsmechanisme, de UV-gevoeligheid van het virus, het virusisolaat en het mogelijke risico voor algen en waterplanten. Wetenschappelijke beoordelaars van het Ctgb hebben de zienswijzen inhoudelijk beoordeeld, maar zagen geen reden de toelating nog verder uit te stellen.

Beheer
WP Admin