Doorgaan naar artikel

Peer

‘Aantal snoeiuren lijkt niet minder dan vorig jaar’

Kees Lindenbergh in Kapelle was eind november druk met sorteren. “Ik ben gewend om voor de jaarwisseling mijn Beurré Alexander Lucas zelf te sorteren. De peren zijn bemiddeld door The Greenery; de kleinere maten gaan naar Scandinavië en de grotere waarschijnlijk naar Rusland. De prijzen kunnen hoger zijn, maar het is ook belangrijk om je liquide middelen op peil te houden.”

Nieuw perceel
Buiten wacht een nieuw perceel om ingeplant te worden met Conference en Beurré Alexander Lucas. “De dikke houten palen zijn net in de gefreesde sleuven getrild. Beide werkzaamheden zijn met behulp van GPS uitgevoerd; alles staat kaarsrecht. De bovenste draad is al gespannen, zodat alleen de dunne houten palen voor de ondersteuning van de bomen er nog bij moeten. En dan de bomen natuurlijk nog.” Hoewel de omstandigheden prima zijn, gaat de bomen waarschijnlijk pas in het voorjaar de grond in. Vorig jaar gebeurde dat door de natte omstandigheden ook in november. “Dat is geen probleem, want we kunnen voldoende water geven uit de waterleiding die speciaal voor de landbouw door Zuid-Beveland loopt. Het perceel is vorig jaar gekilverd en ingezaaid met gras voor een betere structuur. Het gras is na de zomer doodgespoten, waarna de grond voor het sleuven frezen is geploegd.”

Snoeien per perceel
Na de jaarwisseling gaat hij snoeien. “Dat gebeurt per perceel en niet per ras. Conference is het belangrijkste ras, gevolgd door Beurré Alexander Lucas. Daarnaast telen we Sweet Sensation, Doyenne, Triumphe, Clapps en wat Gieser Wildeman. Maar die stoofperen gaan er met een oud stukje Doyenne deze winter uit. Hoewel ik bij wijze van spreken nog geen knip heb gegeven, denk ik dat het aantal snoeiuren deze winter niet minder is dan vorig jaar. Het meeste zware hout is overal al uitgesnoeid. De knopbezetting is wisselend. Nu het blad gevallen is, komen er ook slechtere plekken voor de dag. Dat hangt afgezien van de grote oogst misschien ook samen met de perenbladvlo. Door het warme weer zag je tot in november veel springers. Dus moeten er ook veel larven zijn geweest. En juist die larven zijn zo laat in het seizoen moeilijk meer te bestrijden.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin