Peer

11-01-2012 | Laatste update op 08-06 | |
de Jong
Peer

“Nieuw plantsysteem zet ik zelf op”

Naast het snoeien is Bastiaan de Jong uit Tienhoven begonnen met het volledig vastzetten van zijn pasgeplante perenbomen op zijn perceel naast de A 15 bij Vuren. “Voor het uitlopen moet alles vaststaan en dat begint misschien wel sneller dan je denkt. Ik doe het ook zoveel mogelijk zelf, samen met mijn vrouw. Peren snoeien is goed uit te besteden, maar het vastzetten in dit nieuwe plantsysteem doe ik liever zelf.”

De bomen worden opgezet volgens de zogenaamde verbeterde kandelaar. “Het oude kandelaar systeem kende twee tot drie opgaande takken. Wij leiden nu van elke boom vier opgaande takken op”, vertelt De Jong. Met deze extra opgaande tak verwacht ik de kopgroei beter te beheersen. Dat is vooral bij Sweet Sensation een belangrijk aandachtspunt. De bomen hebben zo ook geen frame meer en zijn eventueel machinaal te snoeien.”

De bomen zijn afgelopen herfst geplant en eveneens machinaal aangeaard, de bomen staan op een rug. “De omstandigheden waren prachtig om te planten”, zo blikt de teler terug. “Van te voren leek het me een enorme klus, we hebben veertien hectare tegelijk geplant. Maar net voor het weer eind november omsloeg was de grond nog mooi droog.”

“Het is ook zware grond; zo’n 70 tot 80% afslibbaar. Dat is een bewuste keuze geweest. Op deze grond blijft de groei beter onder controle terwijl de vochtvoorziening goed is. Dat is ook een pluspunt bij de vruchtkwaliteit. Maar met zulke grond moet je wel leren werken en vooral leren om geduld te hebben als de omstandigheden niet optimaal zijn om te werken.”

Als straks de weersomstandigheden verbeteren brengen we onder de bomen voor de eerste keer champignonmest uit. Dat dekt de boomspiegel af en houdt de grond zo beter vochtig. Bovendien zit er in de champost veel kalium. Zo is de kalibemesting in de eerste jaren na het planten al voor een groot deel geregeld.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Meer over


Beheer