Doorgaan naar artikel

‘Peenteelt verloopt soepel, zorgen over kostenstijgingen’

De B-peen van Heero Zuideveld in Usquert staat er ‘mooi groen en vitaal’ bij. Dit ondanks het feit dat de teler het gewas niet heeft beregend in de droge zomermaanden.

“We hebben wel de mogelijkheid om te beregenen, maar zijn hier bij peen uitermate terughoudend mee”, zegt Zuideveld op 26 september. Hij runt het akkerbouwbedrijf met zijn broer Klaas Pieter. “Beregenen vergroot namelijk het risico op zwartevlekkenziekte. Dat het gewas de droogte goed heeft doorstaan, komt onder meer door het feit dat de zware kleigronden in dit gebied het beschikbare vocht goed vasthouden. Daarbij kan peen sowieso redelijk goed tegen droogte.”

Bemesting en onkruid peen

Zuideveld voerde begin juli de eerste kunstmestgift uit, in de eerste week van augustus volgde de tweede. Hij strooide toen 120 kilo KAS en 200 kilo kali 60 per hectare. “Qua bemesting hebben we nu alles gehad voor dit seizoen. Verder hebben we geen onkruidbestrijding meer hoeven doen. De basisbespuiting na het zaaien bleek voldoende; het onkruid is prima onder controle.”

Ziekten en plagen onder controle

Ook in andere opzichten verloopt de teelt volgens Zuideveld soepel. Ziekten en plagen zijn tot nu toe bijvoorbeeld geen issue. Begin september werd nog een behandeling uitgevoerd met Signum, tegen meeldauw en bladvlekkenziekte. “Tot nu toe zien we geen problemen op dit vlak. Ook de druk van de wortelvlieg en de wortelmineervlieg blijft tot op heden binnen de perken. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het weer. Daarbij is het areaal wortels in de omgeving de laatste jaren teruggelopen; ook dat speelt mee.”

Geen topopbrengsten peen

De teler start, zoals het er nu uitziet, rond 20 oktober met het rooien van de peen. Hij verwacht uit te komen op een netto opbrengst van circa 70 ton per hectare. “Door de droogte voorzie ik geen topopbrengsten, maar het zal ook niet bar slecht zijn.”

Hogere bewaarkosten

Zuideveld is wel bezorgd over de kostenstijgingen die zich dit seizoen manifesteren. “De kosten van kunstmest, brandstof, et cetera liggen dit jaar zeker 15% hoger dan normaal. Daarnaast zullen de koelkosten fors hoger uitkomen. Normaal betaal ik hiervoor grofweg € 40 per kist, maar ik ben bang dat dat nu veel meer zal zijn als gevolg van de hoge stroomprijzen. En de bewaarkosten zijn toch zeer bepalend voor het uiteindelijke rendement. We kunnen alleen maar hopen dat de opbrengstprijzen deze kostenstijgingen zullen compenseren, of in ieder geval deels. Dat is afwachten.”

Lees ook: Peen bewaren niet in trek dit seizoen

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin