Doorgaan naar artikel

‘Pas vandaag is het hier weer 30 graden’

Van uitstel van koolaanleg heeft de bloemkool van Chris Devroe in Ardooie geen last. “Wij hebben in West-Vlaanderen maar één dag van 30 graden gehad. Dat was een week of drie geleden. Eén zo’n dag heeft geen invloed op de koolaanleg. Pas vandaag is het hier weer 30 graden”, aldus de Vlaming op 13 augustus.

Hij loopt dan ook eerder wat voor op zijn oogstschema en de kwaliteit is nog behoorlijk goed. Van extra dooroogsten is geen sprake. Het grootste probleem vormt melige koolluis. “Zeker in de nog jonge plantingen. In begin van de teelt is er nog te weinig sapstroom. Daardoor werken systemische middelen onvoldoende.”

Regelmatig beregenen

Het gewas heeft niet te lijden van de droogte, maar dat betekent wel dat de beregeningshaspel met grote regelmaat door het gewas rijdt. “Vanaf vijf weken na planten tot aan de oogst krijgen ze regelmatig water om voldoende gewas te vormen. Tot op heden is dat goed gegaan.” Voor de komende periode heeft Devroe wel wat zorg als er neerslag gaat vallen. “Het risico bestaat dat ze dan in het blad schieten en dat we dan wel een periode minder kolen kunnen snijden.”

Prijs in een dip

De prijs zat met 50 cent per kool in week 33 wat in een dip. “In de vorige twee weken was dat nog 70 tot 80 cent voor de kwaliteit Flandria Extra Plus.” Het ras waarin Devroe vanaf nu tot half oktober oogst is Clarina. “Ik vind Clarina een zeker ras.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin