Doorgaan naar artikel

Parkinson-wetenschapper ziet doorbraak bij Efsa rond pesticiden

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) wil het toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen, met het oog op de ziekte van Parkinson, aanpassen. D

Dit besluit is eind vorig jaar op een werkconferentie over de effecten van middelen op het zenuwstelsel genomen. Dat meldt het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in een podcast over de impact van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu. Neurowetenschapper Bas Bloem van Radboud Universiteit spreekt van een doorbraak.

Uit notulen van de conferentie die de makers van de podcast in handen hebben, blijkt dat er voor het eerst wetenschappelijke consensus is dat het toelatingsbeleid geen goede beoordeling bevat van het eventuele risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Efsa ontwikkelt een methode om een eventueel verband tussen een bestrijdingsmiddel en Parkinson te toetsen.

Bloem: verhoogd risico Parkinson voor tuinders

Bloem waarschuwt al lange tijd voor de mogelijke link tussen de ziekte en middelengebruik. Het aantal gevallen van Parkinson stijgt. Boeren en tuinders zouden een verhoogd risico lopen. Ook het Ctgb, dat over toelating van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland gaat, heeft al eens zorgen geuit over de ziekte, evenals het RIVM. Bloem wil dat onkruidbestrijder glyfosaat als een van de eerste stoffen door de nieuw te ontwikkelen screening zal gaan.

Lees ook: Bas Bloem: ‘Telers zijn geen daders maar slachtoffers’

Share this

Afbeelding
Johan Oppewal

chef redactie ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin