Doorgaan naar artikel

Paprikateler minst positieve plannen

Van de drie hoofdgewassen voor glasgroente hebben paprikatelers de minst positieve toekomstplannen.

De uitkomst is van 2011, van voor de tegenvallende start van dit seizoen.

Uit het onderzoek van Agridirect blijkt dat paprikatelers minder uitbreidingsplannen hebben maar vaker willen stoppen. Waar een op de zeven tomaten- en komkommertelers plannen heeft voor uitbreiding of opvolging, heeft een op de negen paprikatelers dat. Een op de veertien paprikabedrijven wil stoppen of afbouwen en dat is bij komkommer- en tomatenbedrijven circa een op de twintig. De vragenlijst werd in oktober afgenomen bij meer dan vijfhonderd glasgroentebedrijven.

De start van het paprikaseizoen is niet geruststellend. Cijfers van Rabobank duiden op een achterstand van gemiddeld 3 tot 4 euro per vierkante meter ten opzichte van 2011. Van de drie hoofdgroepen voor glasgroente is paprika daarmee de kwetsbaarste. “We zien daar vaak een goede start van het seizoen en daarna een teruggang. Telers moeten nu maar kijken hoe ze zo’n matige start kunnen keren”, aldus sectormanager Cor Hendriks van Rabobank. Paprikabedrijven wacht wellicht een vierde opeenvolgende jaar met forse verliezen en dan komen zij in de problemen. Paprika NL laat bij monde van voorzitter Frank Hendriks weten dat nog maar 10 procent van het product is afgezet.

Het slechte voorseizoen kan in het Nederlandse seizoen worden weggepoetst. In dat voorseizoen zaten de Nederlandse en Israëlische teelt elkaar in de weg.

Was de seizoensstart voor komkommer redelijk, daar is de laatste weken iets van ingeleverd. De opbrengst is per vierkante meter circa 3 euro beter, meldt de Rabobank.

Voor trostomaten is de seizoensstart vergelijkbaar met 2011. Een beeld van de afzonderlijke tomatentypen kon Hendriks nog niet geven.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheu,l

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin