Doorgaan naar artikel

‘Paprikateelt klaar voor inhaalslag’

Oranje paprika als versiering op het groentecongres - Foto: ANP premium

Oranje paprika als versiering op het groentecongres - Foto: ANP

De Nederlandse paprikateelt maakt zich op voor een inhaalslag. Paprikatelers beleefden over 2016 een topseizoen. Na vijf magere jaren, zit het tij eindelijk weer mee. Het was hard nodig ook.

Op de tekentafel lagen de plannen al lang klaar. Sectorspecialist Dave Marcus van Rabobank Nederland sprak op het Groenten & Fruit Congres in november 2016 al over 200 hectare uitbreiding. Naar verluid staat hiervan nu al 135 hectare in de startblokken.

De inhaalslag is hard nodig. Nederland profiteerde in de afgelopen jaren volgens GroentenFruit Huis onvoldoende van de marktgroei in de Europese Unie. Door verlenging van het Spaanse teeltseizoen, in combinatie met een lagere kostprijs, boette het Nederlandse product op diverse afzetmarkten aan belang in.

Areaaluitbreiding in buitenland te gelde maken

86% van de Nederlandse productie gaat de grens over. De uitdaging is om de areaaluitbreiding op deze markten te gelde te maken. Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zweden zijn de belangrijkste bestemmingen. In totaal gaat driekwart naar deze landen. Op het lijstje staan verder de Verenigde Staten, Noorwegen, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten. Canada kwam in 2016 na 6 jaar weer terug op de markt. China opende dit jaar zijn grenzen, weliswaar mondjesmaat, maar toch een mooie opsteker.

Hét paprikaland in Europa

Nederland telde in 2016 253 paprikabedrijven met in totaal van 1.317 hectare. Dit is al 20 hectare meer dan in 2015. Rode paprika is met bijna 720 hectare veruit de belangrijkste teelt, gevolgd door geel (322) en groen (129). Interessant is ook de rubriek ‘overige paprika’s’, met in 2016 een aandeel van 11% op het totaal. Het areaal steeg met 25 hectare naar 146 hectare. In die rubriek zit de diversificatie van zoete puntpaprika’s, snackpaprika’s, et cetera.

Nederland is zeker in het zomerseizoen hét paprikaland in Europa. Nergens anders zijn de omstandigheden zo goed. Ook qua teelttechniek lopen we voorop. Nederland is gidsland. In de paprikaspecial van Groenten & Fruit belichten wij voor u een aantal specifieke zaken in deze mooie teelt.

Bekijk meer

Delen

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin