Doorgaan naar artikel

Paprikaseizoen begint teleurstellend

Na de eerste aanvoerweken zakken de rode en gele paprika’s nu steeds verder weg in prijs, terwijl die van de groene juist iets opveert. De vaste programma’s met Spanje laten te weinig ruimte om het onverwacht hogere aanbod te absorberen.

De prijsvorming van de eerste paprika’s van het seizoen valt tegen, terwijl nog niet eens alle bedrijven in Nederland in productie zijn. In 2 weken tijd daalde de klokprijs van rode paprika (181-221 gram) bij ZON Fruits & Vegetables van ruim boven € 2 per kilo naar € 1,30 per kilo op donderdag 22 maart.

Bij The Greenery ligt de klokprijs van rode paprika deze week rond € 1,35 per kilo (181‘ers). De indicatieve klokprijs voor de grovere rode paprika (221‘ers) daalde donderdag echter fors naar net boven € 1 per kilo. Bij BelOrta daalde de klokprijs van de rode paprika (95 mm) naar € 1,27 per kilo. Gele paprika brengen halverwege week 12 bij ZON en BelOrta ongeveer € 1,20 op.

De groene paprika’s leken zich begin deze week wat te herstellen van bijzonder lage aanvangsprijzen, maar bij ZON en BelOrta zijn ze daarna weer gezakt naar circa 80 cent per kilo. Bij The Greenery lag de klokprijs deze week rond 95 cent per kilo.

Geen grip op markt

De slechte start van het verkoopseizoen wordt voor een groot deel veroorzaakt door het gebrek aan grip op de markt. De retailers hebben nog leveringsafspraken met Spanje en Marokko. Hun agenda bepaalt een steeds groter aandeel van de paprikamarkt. Daarbij komt dat zij voornamelijk mixverpakkingen afnemen. Aan het begin van het Nederlandse en Belgische seizoen zijn deze moeilijk te realiseren omdat niet alle kleurtjes en sorteringen voldoende voorhanden zijn.

De Noord-Europese paprika’s moeten het in periode tussen eind oktober en half april hebben van de gaten die vallen in de aanvoer uit het Zuiden. Dit jaar komen daar voldoende hoeveelheden vandaan, hoewel de kwaliteit niet meer stabiel is.

Veel meer aanvoer

Een andere oorzaak van de tegenvallende prijzen is de onverwacht grote aanvoer van de vroege teelten in Nederland. Hoewel het in januari erg donker was zijn de zettingen er over het algemeen wel aangebleven. Door het vele licht zijn de zetsels daarna sterk uitgegroeid en worden nu veel zwaarder gesneden dan verwacht.

“De weekproductie is deze week 30% tot 50 % hoger dan 2 weken geleden nog werd verwacht”, zegt paprikateler Frank Hendriks in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs. Op zijn eigen bedrijf snijdt hij deze week 8 ons per vierkante meter rode paprika, terwijl 4 ons verwacht werd.

‘We zijn alleen interessant voor de supermarkten tussen week 16 en 43’

Jaarrondproductie wensdroom

Door de lage prijzen neemt de belangstelling uit Oost-Europa toe. Maar dit is niet de markt waarop een goed rendement behaald kan worden. “We doen iets niet goed als Nederlandse paprikatelers. We zijn alleen interessant voor de supermarkten tussen week 16 en 43.” Tomatentelers laten zien dat jaarrondlevering een voorwaarde is om uit het dagelijkse gevecht van vraag en aanbod te blijven. Bij komkommer groeit ook het aantal bedrijven dat het seizoen sterk verlengt. In Rusland en Kazachstan wordt al volledig jaarrond (korte) komkommer geteeld. Maar bij paprika wil het nog niet lukken. De paar Nederlandse bedrijven die erin geïnvesteerd hebben behaalden vooralsnog niet de noodzakelijke productieverhoging.

“Het lijkt een makkelijke teelt”, aldus Hendriks. “Maar als er 35 vruchten per vierkante meter aanhangen, moet het gewas eerst weer wat kwijt voordat er nieuwe zetting plaatsvindt, hoeveel licht je ook aanbiedt. Technisch is jaarrond produceren mogelijk, maar het levert nauwelijks meerproductie op.”

Bekijk meer actuele prijzen van paprika en maak een prijsvergelijking

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin