Doorgaan naar artikel

Paprikaprijs zakt sterk

De gestegen aanvoer van paprika zorgt voor een forse dip in de uitbetaalprijzen.

Het had echter nog erger gekund, concluderen handelaren. De kiloprijzen schommelen rond de 1,30 euro per kilo. 

De Nederlandse aanvoer is direct na de Paasdagen fors gestegen. Het aanhoudende mooie weer heeft voor een flinke productiepiek gezorgd. De vraag is weliswaar gestegen, maar niet zo hard als de aanvoer. Alle kleuren hebben daardoor te maken gekregen met een flinke terugval in prijs. Gemiddeld schommelen de kiloprijzen in week 18 zo rond de € 1,20 tot € 1,30 per kilo. Daarmee komt de prijs voor rode paprika nog ruim onder de prognose uit die in week 18 gedaan werd. Die werd begin van die week nog geschat op € 1,60. Later die week is de prognose bijgesteld naar € 1,30 per kilo. Daarmee ligt de kiloprijs nog altijd beduidend onder het niveau van voorgaande weken. Ruim 80 cent minder ten opzichte van week 17 en zelfs ruim een euro ten op zichte van een week eerder.

Van week 10 tot en met 17 schommelde de prijs nog tussen de 2,40 en 2,80 euro per kilo voor rood. Ook geel en oranje wisten dergelijke niveaus te behalen, met uitschieters naar de 2,90 euro per kilo voor geel in week 11 en 16. Groen kampt al sinds week 15 met tegenvallende uitbetaalprijzen. Het niveau ligt sinds die week redelijk stabiel rond de 1,30 euro per kilo. 

Buitenlandse vraag
Nederlandse telers verkeren desondanks nog in gelukkige omstandigheden dat de concurrentie zo goed als van de markt verdwenen is en de vraag vanuit het buitenland is gestegen.

De meeste supermarktprogramma’s in Duitsland worden inmiddels met Nederlandse paprika’s ingevuld. Ook de vraag vanuit Engeland en Scandinavië ligt volgens marktkenners op schema. Israël en Spanje hebben aan kracht ingeboet. Spanje zou nauwelijks nog leveren, ook de aanvoer uit Israël is mondjesmaat. Voorlopig zal de Nederlandse aanvoer niet veel minder worden, wel is de verwachting dat de aanvoer van gele paprika iets zal teruglopen. 

Overige prijzen
Op de Duitse groothandel was tot en met week 16 goed te zien hoe het prijsverschil tussen de Nederlandse en Spaanse paprika’s is, zo blijkt uit cijfers van de AMI, die zijn verzameld door het Productschap Tuinbouw. Dat verschil liep van 10 tot 16 langzaam terug van € 1,50 tot circa
90 cent per kilo. De Duitse en Nederlandse supermarktprijzen lagen in week 16 praktisch op hetzelfde niveau.  

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin