Paprikamarkt voorzichtig op gang

22-02-2011 | |
Paprikamarkt voorzichtig op gang

De oogst van groene paprika is gestart. Ten opzichte van 2010 lijkt een prijsverbetering ingezet, maar met name kleurentelers blijven op hun hoede, want dik is de opbrengst nog altijd niet.

De eerste oogst van belichte groene paprika is in week 6 begonnen. Met opbrengsten van 2 euro per kilo, soms net daarboven, lijkt de markt iets beter van start gegaan dan in 2010. Toch zijn handelaren voorzichtig om al te optimistische inschattingen te doen. De genoemde prijzen mogen dan beter zijn dan het vorige seizoen, veel is het nog altijd niet. “Prijstechnisch wisselt het sterk”, aldus Jaap Verschoor van handelsbedrijf Haluco. Hij zag de prijzen in week 6 en 7 met enige regelmaat nog onder de 2 euro per kilo duiken; nauwelijks voldoende om de meerprijs van belichte paprika te dekken. In de onbelichte kleurenteelt zijn telers volgens hem om die reden terughoudend om vroeg te oogsten. De vraag in de markt is beperkt, een grote aanvoer van groene paprika zou de prijs snel negatief kunnen beïnvloeden. 

Spanje

Verwachtingen dat Nederland makkelijk in het gat zou kunnen springen dat Spanje heeft achtergelaten, bleken te hoog gespannen. Volgens Verschoor zijn er wel degelijk nog Duitse retailers die Spaans product afnemen. Toch zijn er ook Nederlandse telers die zeggen te profiteren van de situatie.

John van Marrewijk, die teelt voor Rainbow Growers, heeft naar eigen zeggen twee prima weken achter de rug. Met opbrengsten die tussen de 2 en 2,50 euro per kilo lagen, is hij meer dan tevreden. “Dat komt mede door de problemen in Spanje,” aldus Van Marrewijk. Hij ziet de prijsontwikkeling vooral positief in het licht van de afgelopen vier jaar, die voor paprikatelers uiterst mager waren. De opbrengsten zijn weliswaar minimaal, maar in elk geval sterk verbeterd. De vraag is zowel afkomstig vanuit Duitsland als Engeland. De Nederlandse groene paprika belandt bij verpakkers onder meer in de paprikamix, samen met Israëlische rode en gele paprika. 

Israël

De aanvoer vanuit Israël is de laatste weken flink gestegen, wat de prijs van groene paprika enigzins onder druk zet. Ook uit de onbelichte teelt komt mondjesmaat groene paprika, maar door gebrek aan voldoende licht in de afgelopen weken heeft dat voor deze telers geresulteerd in een fijne sortering. Daarmee vormen ze nauwelijks een bedreiging voor de belichte telers die grovere groene paprika oogsten.

Over de komende weken is Van Marrewijk positief, hij verwacht vooral resultaat te halen uit de tweede zetting. Verschoor durft geen voorspellingen te doen. Hij signaleert dat telers voorzichtig zijn om te veel risico te nemen. Met 2010 in het achterhoofd wordt 2011 voor de telers een uiterst spannend jaar, waarin nog steeds een hoop goedgemaakt moet worden.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Waagmeester
Brammert Waagmeester voormalig freelance marktredacteur
Meer over


Beheer