Doorgaan naar artikel

‘Paprikagewas door koud weer nu vrij generatief’

Bij 4Evergreen in Steenbergen is ook de laatste kas rond half december geplant, nadat daar eerst hangende teeltgoten waren aangebracht. Voorafgaand aan deze teelt waren eerder al afdelingen geplant op 31 oktober (geel), 7 november (oranje) en in week 48 (rood).

De indruk is dat de planten op de teeltgoten wat droger en generatiever stonden dan in de afdelingen met de matten op de grond, waardoor het wat moeilijker was om gewas te maken. “Maar nu is er juist meer plant te maken, en komt het naar je toe.”

Vruchtdunnen

Met veel licht in de tweede helft van december zijn de gewassen goed en sterk weggegroeid. Teeltverantwoordelijke Sebastiaan Vermeulen: “En mede door het koude weer van de laatste tijd, staat het nu weer redelijk generatief.”

De vroegste gewassen staan tegen de tweede zetting aan. “Bij geel is het eerste zetsel er wat wisselend aan gekomen, zodat de planten daar iets eerder terug zijn gaan zetten. Bij oranje kwam het eerste zetsel er goed aan, waardoor het iets langer duurt voordat het tweede er aan komt.” Het gewas rood is vanaf begin week 3 massaal gaan zetten. “Daar moeten we gaan vruchtdunnen, anders wordt het echt te gek.” Bij de jongste planting geel moet het zetten nog op gang komen.

Voornachtje eruit gehaald

Bij de twee vroegste gewassen ligt de etmaaltemperatuur tussen 19 en 19,5 graden, bij geel van de laatste plantdatum op 20,5 graden. Bij rood wordt een etmaaltemperatuur van rond 20 graden aangehouden. “We zaten daar met een voornachtje van 17 graden. Maar die hebben we er weer uit gehaald. Daardoor werd het te generatief.” Nu staat de nachttemperatuur op 18 graden ingesteld met een graad lichtsomverhoging, om later in de nanacht naar 19,5 graden te gaan. Overdag wordt 22 tot 23 graden aangehouden.

Het eerste schermdoek gaat globaal open tussen 10.00 uur en 15.00 uur, het tweede doek wordt een uur later open getrokken en gaat ook een uurtje eerder dicht.

Watergehalte opbouwen

De watergift bestaat uit twee tot drie beurtjes per dag. De watergift gaat toenemen. “Ook vanwege het koude weer, met een buis naast de planten en daarbij het doek open. Tot begin week 3 wilden we nog interen, maar toen zaten we ook op het niveau we heen wilden. Nu mag hij echt wel drie beurten hebben, en mag er best een druppel drain komen.” Afhankelijk van welke kas wordt tussen 3,2 en 3,5 EC aan voeding meegegeven, wat resulteert in een Mat-EC van 4 tot 4,5.

Rustig met plagen

Op het gebied van plagen is er nog nauwelijks wat waar te nemen. “Het is heel rustig met ongedierte. We hebben een enkel tripsje gezien, verder nog niets.” In de meeste kassen is swirskii uitgezet. In week 4 is voor in een van de kassen Macrolophus en Orius ingezet.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin